Az amerikaik szerint meghalt három al-Kaida-vezető

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának három vezető embere halt meg a közelmúltban - közölte az amerikai hadsereg. Kedden öngyilkos merénylő robbantott Dijála tartományban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg szerdán bejelentette, hogy két nemrég végrehajtott hadművelet során életét vesztette az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának három vezetője. Egyikük a Talal Abd al-Aziz vagy Talal kapitány néven is ismert Abu Tiba, aki az amerikaik szerint "egy szamarrai terrorhálózatot irányított". A hadsereg közleményében az áll, hogy zsarolás, emberrablás, autókba szerelt pokolgépek és a koalíciós erők elleni támadások terhelik bűnlajstromát. Abu Tibát november 12-én ölték meg Szamarrában.

A második terrorista az Abu Tárikként is emlegetett Abu Harisz, az al-Kaida egyik kirkuki hálózatának feje. A harmadik Abu Nahr, egy autóbombás merényletekre szakosodott kirkuki terrorhálózat tagja, aki feltehetően az iszlamista szervezet második számú vezetője volt a térségben. Mindketten november 21-én haltak meg a Kirkuktól 80 kilométerre északkeletre vívott harcokban.

Szerdán közölte az amerikai hadsereg azt is, hogy előző nap öngyilkos merénylőnő robbantotta fel magát Baakúbában, az etnikailag és vallásilag vegyes Dijála tartomány fővárosában. A terrortámadásban hét amerikai katona és öt iraki civil sebesült meg. Iraki katonai forrásból származó értesülés szerint a merénylőnő járőröző amerikai katonák közelében hozta működésbe a testére erősített robbanóövet. Nők nagyon ritkán követnek el öngyilkos merényleteket Irakban. Az amerikai hadsereg az arab ország egyik legveszélyesebb térségeként tartja számon Dijála tartományt azóta, hogy al-Anbár tartományból kiszorították az al-Kaida fegyvereseit.