Felfüggesztettek egy amerikai bírót a hallgatóság lecsukásáért

Vágólapra másolva!
Felfüggesztettek állásából egy amerikai bírót, mert 2005 márciusában a tárgyalóterem teljes hallgatóságát lecsukatta, miután egy csörgő mobiltelefon feldühítette. A bíró azzal védekezett az esetet kivizsgáló bizottság előtt, hogy magánéleti gondok miatt feszült volt akkoriban.
Vágólapra másolva!

A 48 éves Robert Restaino bíró 2005 március 11-én egy családon belüli erőszakkal kapcsolatos tárgyalássorozaton elnökölt Niagara Falls városában, amikor telefoncsörgésre lett figyelmes. "Minden egyes ember börtönbe megy ebből a tárgyalóteremből, ha nem kapom meg azonnal a készüléket" - kezdett fenyegőzni.

A biztonsági őrök ezután megpróbálták előkeríteni a telefont, de nem jártak sikerrel. Restaino tovább követelte a telefont, és miután senki sem jelentkezett, a bíró elrendelte, hogy a teremben tartózkodó mind a 46 embert vegyék őrizetbe, az óvadékot pedig 1500 dollárban szabta meg.

A bíró megjegyezte, hogy az őrszobán úgyis be kell szolgáltatni mindent, ami náluk van, így majd kiderül az is, kié a telefon. Valaki a teremből ekkor közbevetette, hogy ez nem fair a többiekkel szemben, mire Restaino csak annyit felelt: tudja.

A közönséget és a vádlottakat ezután a Niagara City-i börtönbe vitték, ahol átkutatták, majd zsúfolt cellákba rakták őket. Közülük 14 embert, akik nem tudták letenni az óvadékot, később megbilincseltek, és átvittek egy másik börtönbe. A bíró délután elrendelte a lecsukottak szabadon engedését.

Az ügyet kivizsgáló bizottság úgy döntött, hogy felfüggesztik Restainót állásából, miután úgy viselkedett, mint egy "kicsinyes zsarnok" - számolt be róla a BBC. A bíró azzal védekezett a bizottság előtt, hogy akkoriban magánéleti gondjai miatt stresszes volt, és elismerte, hogy nem volt törvényes alapja arra, amit csinált, s az helytelen volt.

Restainónak harminc napja van arra, hogy fellebbezzen a bizottság döntése ellen. Az ügyvédje azt nyilatkozta, hogy élni fognak a fellebbezés jogával. A bíró addig hivatalában maradhat.