Bütykölő szubkultúra tette lóvá a bürokratákat

Vágólapra másolva!
Stílusosan csapta arcul a francia bürokráciát egy civil társaság. Az Untergunther nevű svájci-francia csoport felújított egy 150 éves, a francia örökségvédelmi hatóságok által elhanyagolt órát a francia nemzet nagyjainak sírhelyén. Az egész azért megalázó a hivatalnak, mert a civilek sem pénzt, sem engedélyt nem kértek. Betörtek, órát restauráltak és jót buliztak a Panthéon kupolájának tövében a mit sem sejtő biztonsági őrök és az igazgatóság orra előtt. Még az ellenük indított pert is megúszták, és már készülnek a következő akcióra.
Vágólapra másolva!

Néhány civil, enyhén szólva is megszégyenítette a közelmúltban a francia örökségvédelmet. A hatóságok perbe is fogták őket, több tízezer eurós kártérítést követeltek rajtuk. A per a múlt héten zárult le.

Azzal vívták ki a bürokraták dühét, hogy saját szakállukra felújították a francia nemzet nagy elméinek hivatalos nyughelyén, a Panthéonban található antik órát, mielőtt a berozsdásodott szerkezet végleg menthetetlenné vált volna. Az óra az 1960-as évek óta nem járt. Annyira a saját szakállukra dolgoztak, hogy a hatóságtól nem hogy pénzt, de még engedélyt sem kértek a felújításra, vagy az épületbe való belépésre. Gyakorlatilag betörtek, restaurálták az órát, és közben még jól is érezték magukat. Mindezt az őrök, a jegyszedők és az igazgatóság orra előtt úgy, hogy azok semmit sem vettek észre belőle.

Kocsma a kupola alatt

Pedig nem egyszeri alkalomról volt szó, nem is pár napról, hanem több mint egy évről. Az Unthergunter nevű csoport 2005 októberében tört be a Panthéonba. Néhány tagjuk egyszerűen elbújt az épületben zárás előtt, majd amikor mindenki kiment, és a kapukat becsukták, előjöttek. Kerestek egy oldalbejárót, kinyitották a zárat, majd kulcsokat készítettek hozzá. Utána ezekkel jártak ki-be a francia nemzet nagyjainak sírhelyére.

Hogy a felújítás ne teljen olyan egyhangúan, még egy kis klubhelyiséget is kialakítottak helyben épített fabútorokkal, elektromos árammal és egy internetre kapcsolt számítogéppel az épület egyik elhagyott szegletében, a kupola tövében. Úgy nevezték el: "Unter und Gunther Winter Kneipe" (körülbelül: Unter és Gunther téli kocsma). A helyiséget faláda-utánzatokal álcázták. Senkinek nem tűnt fel. A csoport órásmestere egészen 2006 őszéig dolgozott az 1850-es Wagner-órán. Novemberre lett kész.

Karácsonyi harangzúgás negyven év után

Aztán minderről értesítették az igazgatót. Felhívták Bernardt Jeannot-t a kupolába, megmutatták neki a szerkezetet, és megkérték, hagy kapcsolják össze a harangokkal. "Amikor befejeztük a javítást, sokat vitatkoztunk arról, tudassuk-e erről a Panthéon vezetőit. Végül úgy döntöttünk, elmondjuk nekik, hogy fel tudják húzni az órát" - idézte a Guardian a csoport szóvivőjét, Lazar Klausmannt.

Forrás: http://www.ugwk.eu
A kocsma

Az igazgató elhűlt, és ugyan először örült a felújításnak, később rájött a dolog fonákjára. A ravasz civilek hülyét csináltak nem csak belőle, hanem gyakorlatilag az egész hivatalos örökségvédelemből. Nem csoda, hogy megpróbálta eltussolni az ügyet. A kultúrgerillák azonban nem hagyták annyiban, tavaly december 24-én megint beslisszoltak az épületbe, és összekötötték az órát a harangokkal, amelyek így karácsony napján megszólaltak.

Nem húzzák fel

A hatóság végül négy embert beperelt. Ennek a pernek lett vége november 23-án. A vád nem betörés, hanem rongálás volt, mert elrontották a Panthéon külső rácsának egyik zártartóját. A hivatal 48 300 eurós kártérítést köveltelt, ám a párizsi bíróság végül bizonyítékok híján felmentette a gerillákat.

Egy, a Le Monde-nak adott nyilatkozatában a francia örökségvédelmi hivatal elismerte, hogy a felújítás minőségéhez nem fér kétség. A nemzeti emlékhely új vezetősége - a régi igazgatót gyorsan nyugdíjba küldték - azonban egyelőre nem vette rá magát, hogy fel is húzza az órát. A Panthéon harangjai így továbbra is hallgatnak.

Forrás: urban-resources.net
Az óra

Az Unthergunternek nem ez volt az első ilyen akciója. A csoport - pontosabban anyaszervezete, az UX - a '90-es évektől folytat földalatti kulturális gerillatevékenységet. A körülbelül 150 tagú szervezet, a The Times szerint olyan, egykor a párizsi latin negyedben tanuló diákokból áll, akik fiatalon előszeretettel buliztak a francia főváros alatt lévő, régi kőfejtők tárnáiban, és felnőve sem szakadtak el a Párizs alatti világtól.

Kriptafelújítás és földalatti mozi

Szóvivőjük szerint a szervezet körülbelül 10 csoportra oszlik, van köztük csak nőből álló "behatoló" csoport - akik a föld alatti közműalagutakon át találnak utat múzeumokba, záróra után -, egy másik a szervezet a belső kommunikációt intézi és egy csak a tagok számára elérhető, kódolt digitális rádióadást üzemeltet. Egy harmadik csoport adatbázisokat épít, egy negyedik földalatti előadásokat - színházat, koncertet, mozit - szervez bezárt műemlékekben vagy a Párizs alatti, egykoir kőfejtők alagútjaiban, és van egy csoport, amelyik ezeket lefotózza. A rendezvényszervező csoportot úgy hívják, La Mexicaine de Perforation (kb. lyukfúró mexikóiak).

Az UX tagja az órafelújítást is kivitelező Untergunther is, amelynek emberei korábban felújítottak már egy százéves, elhagyott francia kormánybunkert és egy 12. századi kriptát. A csoportban építészek és történészek is vannak. Céljuk Párizs örökségének megőrzése.

A hatóságok semmit sem sejtettek a szervezet működéséről egészen 2004-ig. Akkor a rendőrség felfedezte, hogy valakik - a lyukfúró mexikóiak - földalatti mozit alakítottak ki - bárral és étteremmel együtt - a Szajna alatt, egy régi kőfejtőben. Azóta próbálják őket megfogni, még egy külön rendőrségi egységet is létrehoztak ebből a célból - írja a The Guardian.

A fények városának sötét oldala

A hatóságok szerint ők a fények városának sötét oldala: felelőtlen bomlasztók, akik a terroristáknak mutatnak példát akcióikkal. A bürokraták ezért arra biztatják az ügyészeket, hogy amint lehetőségük van rá, azonnal emeljenek ellenük vádat, bármi legyen is az. A The Times szerint az ellentét hűen tükrözi a francia társadalom ellentmondásait: a felszínen rideg bürokrácia, a mélyben bizarr szubkultúra.

"Szeretnénk kiváltani az állam szerepét az olyan területeken, ahol az cselekvőképtelen. Anyagi eszközeink azonban korlátozottak, és csak kis részét tudjuk megtenni annak, amit meg kellene. Olyan sok tennivaló akad Párizsban, hogy egész életünk nem lenne elég rá" - idézte szóvivőjüket a The Guardian.

Forrás: EPA
A Panthéon

A brit lap szerint már gőzerővel dolgoznak egy újabb illegális felújításon a városban. Arról azonban mélyen hallgatnak, hogy hol és mi lesz az. A Panthéonra viszont nagyon büszkék. "A latin negyedből jött az emberi jogok alapelve, ez mindennek a középpontja. A Panthéon órája pedig az egész közepén van. Kicsit olyan, mintha az óra a világ közepe volna" - mondta Kunstmann.

A szóvivő egy 2004-es interjúban arról beszélt, számukra megnyugvást jelent, hogy valahol történik olyan, ami sem hivatal, sem testület, sem senki más nem engedélyezett. Ő egyszerűen csak azt mondta rá, ez a "biodiverzitás".