Radioaktív anyagot foglalt le a szlovák rendőrség

Vágólapra másolva!
Egy kilogramm csempészett radioaktív anyagot foglalt le szerdán a szlovák rendőrség egy bűnbandánál. A társaság egymillió dollárért akarta értékesíteni az anyagot, amely egyes értesülések szerint dúsított uránium. Az ügyön közösen dolgozó szlovák és magyar rendőrség összesen három embert tartóztattott le, kettőt Szlovákiában egyet Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Szervezett bűnbandára csapott le a szlovák rendőrség az ország keleti részén egy pontosan meg nem jelölt helyen. A szlovák rendőröknek egy kilogramm radioaktív anyagot sikerült lefoglalni. A SITA hírügynökség értesülése szerint a bűnügyről csak azt lehet tudni, hogy a veszélyes anyag csempészés útján került Szlovákiába.

Jana Tekelyová, Szlovákia legfőbb ügyészségének szóvivője csak annyit árult el, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve, hosszabb időn át tartó megfigyelés után, szerdán ütöttek rajta a bűnbandán.

Martin Korch szlovák rendőrségi szóvivő szerint a közös akció a szlovák-magyar határ térségében, az ukrán határtól nem messze zajlott le. Három gyanúsítottat vettek őrizetbe, egyet Magyarországon, kettőt pedig Szlovákiában. Az egy kilogramm radioaktív anyagot egymillió dollárért akarták eladni a gyanúsítottak.

A SITA szerint dúsított urániumról van szó, a rendőrök azonban ezt nem erősítették meg. Azt sem tudni, hogy ha dúsított uránium, akkor milyen mértékben dúsított. A kisebb mértékben dúsított urániumot atomerőművekben használják fűtőanyagként, a nagymértékben dúsított uránium nukleáris fegyverek alapanyaga.

A lefoglalt anyagot egyelőre vizsgálják, részletesebb infomrációkat csütörtök délután közös sajtótájékoztatón közölnek a szlovák és a magyar hatóságok.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, az ENSZ szakosított szerve az 1995 óta eltelt időszakból a radioaktív anyagok kereskedelmével kapcsolatban 1250 bűnesetet tart nyilván.