Újra vizsgálják az Iránban meghalt fotós ügyét

Vágólapra másolva!
Arról döntött az iráni legfelsőbb bíróság, hogy újra ki kell vizsgálni annak a kanadai fotóriporternőnek az esetét, aki négy évvel ezelőtt egy teheráni fogdában vesztette életét. Korábban az ügyet azzal zárták le, hogy a fotós halálát véletlen balesetet okozta, de a nő fia szerint valójában meggyilkolták az édesanyját.
Vágólapra másolva!

Új vizsgálatot rendelt el az iráni legfelsőbb bíróság Zahra Kazemi iráni származású kanadai fotóriporter ügyében, aki egy teheráni fogdában vesztette életét 2003-ban. Az 54 éves, Montrealban élő Zahra Kazemit 2003 júniusában tartóztatták le. Egy korábbi bírósági döntés szerint az újságírónő halálát véletlen baleset okozta: éhségsztrájk következtében lezuhant a vércukorszintje, elesett és eközben végzetesen megütötte magát.

Helena Guergis kanadai külügyi államtitkár közölte: Kanada régóta szorgalmaz új és hiteles vizsgálatot Zahra Kazemi ügyében. A kanadai kormány reméli, hogy az új vizsgálat igazságot szolgáltat Kazemi családjának és emlékének - mondta. John Terry, a Kazemi-család kanadai ügyvédje arról beszélt: a fényképésznő fia, Stephan Kazemi nem sokat vár a döntéstől. A fiú szerint az irániak megkínozták, megerőszakolták és meggyilkolták az édesanyját. Amíg ezt nem ismerik el és nem vonják felelősségre az elkövetőket, nem tekinti a döntést fontos lépésnek - ismertette Stephan Kazemi álláspontját az ügyvéd.