Beiktatták Musarrafot az elnöki székbe

Vágólapra másolva!
Beiktatták Pervez Musarrafot a pakisztáni elnöki székbe, immár civilként. Az államfő szerdán mondott le hadsereg-főparancsnoki tisztéről, ezért kezdhette meg második mandátumát. Fővezéri tisztéről Musarraf nem könnyen mondott le, rendkívüli állapotot vezetett be az országban. Az elnök ellen tüntető ügyvédek összecsaptak a rendőrökkel Lahórban.
Vágólapra másolva!

Egyenesben közvetítette Pervez Musarraf második mandátumára szóló eskütéetelét a pakisztáni állami televízió. Az elnök beiktatására mindössze egy nappal azután került sor, hogy - saját bevallása szerint kissé szomorúan - lemondott hadsereg-főparancsnoki tisztéről. Az államfő beiktatása ellen tiltakozott mintegy kétszáz pakisztáni ügyvéd - a tömeg heves összetűzésbe keveredett a rendőrséggel - írja a BBC.

Az államfő az eskütétel után röviddel bejelentette, hogy december 16-án fel fogja oldani a november elején kihirdetett rendkívüli állapotot. Bejelentését üdvözölte a washingtoni Fehér Ház szóvivője.

A tábornok-elnök 1998 októberétől volt a pakisztáni hadsereg vezérkari főnöke, egy évvel később vette át vértelen államcsínnyel a hatalmat az országban, majd 2002-ben a parlament megerősítette államfői tisztségében.

A legutóbbi elnökválasztáson, október 6-án elsöprő győzelmet aratott, és így újabb öt évre biztosított az elnöki hivatal számára. A legfelsőbb bíróság azonban kimondta: az elnök nem lehet egyszerre katonai főparancsnok is. Musarraf nem távozott könnyen a hadsereg éléről: rendkívüli állapotot vezetett be, a legfelsőbb bíróságot kigyomlálta, de végül - egyebek mellett amerikai nyomásra - engedett. Az államfő kedden búcsúlátogatást tett Pakisztán nagyobb laktanyáiban.