Nem küzd tovább a kormányalakításért a belga miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Feladta a kormányalakításért lassan fél éve folytatott reménytelen harcát a kijelölt belga miniszterelnök. Miután a reménybeli koalíciós partnerek a szombati határidőre sem voltak képesek megegyezni az ország régióinak adott nagyobb autonómiáról, Yves Leterme bejelentette, hogy visszaadja a kormányalakítási megbízását.
Vágólapra másolva!

A Belgium miniszterelnöki posztjára kijelölt flamand Yves Leterme úgy döntött, hogy lemond, visszaadja a kormányalakításra kapott megbízatást, mert "a frankofon pártok útját állják próbálkozásainak" - jelentette be szombaton Leterme szóvivője. A kijelölt kormányfő hivatalosan is tájékoztatta II. Albert királyt elhatározásáról. A királyi palota rövid közleménye csupán a lemondás elfogadásának tényét említi, és nem tér ki arra, mi az uralkodó további szándéka.

A kormányalakítás immár 174 napja vesztegel Belgiumban a flamand és frankofon (vallon) pártok nézeteltérései miatt. A patthelyzetet az okozza, hogy az egyik kiszemelt koalíciós partner nem hajlandó támogatni azt a tervet, amely szerint nagyobb autonómiát kellene biztosítani az ország két rivális nyelvi közösségének.

A francia ajkú déli területeken ugyanis attól tartanak, hogy a régiók nagyobb autonómiájával kevesebb adó jut majd a közös, szövetségi kasszába, ennek pedig negatív hatása lesz a szociális ellátórendszerekre - írja a BBC kinti tudósítókra hivatkozva.

A két (flamand és vallon) liberális párt, valamint Leterme flamand kereszténydemokrata pártja támogatásáról biztosította a régiók megerősítésének tervét, a negyedik kiszemelt koalíciós partner, a vallon kereszténydemokrata párt azonban megmakacsolta magát ellenkezésében.

Leterme lépésének előzménye, hogy a kijelölt kormányfő pénteken döntés elé állította a majdnem hat hónapja meddő vitákat folytató reménybeli koalíciós partnereket: szombat reggelig biztosítsák támogatásukról az állami intézmények reformjára vonatkozó javaslatait, máskülönben visszaadja a kormányalakításra kapott megbízását II. Albert királynak.

A kijelölt miniszterelnök immár másodszor jelentett kudarcot: augusztusban egyszer már visszaadta megbízatását II. Albertnek, aki azonban akkor rá tudta őt venni arra, hogy újra próbálkozzon. A király Leterme-hez való eddigi ragaszkodását alapvetően az indokolta, hogy a választási eredmények alapján elvben jobbközép koalíciónak lenne esélye kormányképes többségre, és azon belül is a flamand kereszténydemokraták jelentik a legnagyobb erőt. Időnként azonban felerősödtek azok a hangok, miszerint más összeállítású koalícióval is próbálkozni lehetne.

Leterme flamand kereszténydemokrata pártja a legnagyobb politikai erőként került ki a június 10-i parlamenti választásokból, de még neki is csak 30 képviselője van a 150 fős parlamentben.