Csalások árnya lebeg Putyinék győzelme felett

Vágólapra másolva!
Közel kétharmados többséget szerzett az orosz állami dumában a Vlagyimir Putyin elnök vezette Egységes Oroszország a nem végleges eredmény szerint. Az elnök bejelentette, hogy a vasárnapi szavazás törvényes volt. A választás tisztaságát azonban sokan kétségbe vonják, többszörös szavazókról, megfélemlített választókról érkeztek beszámolók, és a nemzetközi megfigyelők elvárásainak sem felelt meg a választás módja. Csalásokról pletykálnak azok a pártok is, amelyek bekerültek a dumába. Moszkva utcáinak nyugalmát ellenzéki és Putyin-párti tüntetők fenyegetik.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint 64,1 százalékot szerzett vasárnap a parlamenti választásokon a Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette Egységes Oroszország. A Központi Választási Bizottság moszkvai idő szerint 10 órára a szavazatok 98 százalékát számolta meg. Az adatok szerint a kommunista párt (KPRF) 11,6, a Liberális-Demokrata Párt 8,2 és az Igazságos Oroszország 7,8 százalékot szerzett. Több pártnak nem sikerült bekerülnie az állami dumába, az orosz parlament alsóházába. Összesen 11 induló volt, de az Agrárpárt 2,3, a Jabloko 1,6, a Polgári Erő 1,1 és a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) 1 százalékot, a többi egy százaléknál kevesebb szavazatot szerzett. A bekerüléshez legalább 7 százalékot kellett volna megszerezniük.

Miközben lassan véglegessé válik a Putyin vezette párt földcsuszamlásszerű győzelme, egyre többen kérdőjelezik meg a vasárnapi szavazás tisztaságát. Az Európai Unió szerint a szavazás előtt megsértették a szólás és a gyülekezés szabadságát, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács megfigyelői szerint pedig nem volt tisztességes, és nem felelt meg az európai normáknak az oroszországi parlamenti választás. Főbb kifogásaik, hogy nem biztosítottak egyenlő esélyeket a kisebb pártoknak, a sajtó előnyben részesítette a vezető pártot, és az elnöki apparátus túlságosan is aktív volt a szavazás megszervezésében.

Töménytelen csalásról pletykálnak

Az oroszországi parlamenti választások eredménye törvényes - jelentette ki Vlagyimir Putyin hétfőn, a Központi Választási Bizottság (CIK) pedig bejelentette: nem volt olyan szabálysértés, netán csalás a voksoláson, amely kétségessé tehetné az eredményt. A bizottsághoz azonban számos panasz érkezett: az Egységes Oroszország kivételével az összes induló párt masszív csalásokról számolt be. Az egyik moszkvai választókörzetben például valaki egy nagy köteg szavazócédulát dobott az urnába, és a szavazatszámlálók nem voltak hajnaldók a megfigyelők jelenlétében hozzákezdeni a voksok összeszámlálásához. A megfigyelőket végül a belügyi erők távolították el a helyiségből.

Az amúgy a dumába bekerült kommunista párt (KPRF) vezetője, Gennagyij Zjuganov szerint "ilyen piszkos" választás Oroszországban még nem volt, és megtámadják az eredményt.

100/100

Az Eho Moszkvi rádió műsora és több napilap tételesen felsorolja, milyen szabálytalanságok történtek: volt, ahol nem volt zárt fülke, másutt a szavazócédulákat nem urnába kellett dobni, hanem a szavazatszedők kezébe kellett adni. A Novoje Vremja ellenzéki lap riporterei könnyedén szavazhattak Moszkvában több alkalommal is nem a lakóhelyeik szerinti szavazókörzetben úgy, hogy azt mondták a helyi bizottságnak: nem volt idejük beszerezni a kellő igazolást, de az Egységes Oroszországra akarnak szavazni. Sehol nem ütköztek akadályba. Állítólag volt, ahol pénzért lehetett szavazócéduláikat venni, máshol egész munkahelyi kollektívákat láttak buszokon Moszkvába utazni, és ott szavazni.

A hivatalos szervek szerint nem történt jelentős csalás, ám az egyes körzetekből érkező eredmény felettébb érdekesen alakult. A részvétel például országosan 62 százalék felett volt, ám Csecsenföldön a szavazásra jogosultak több mint 99, Ingusföldön valamivel több mint 98 százaléka adta le voksát - szinte mindannyian Putyuinékra. Tatárföldön 85, Csukcsföldön 86 százalékos volt a részvétel. A Kaukázusban lévő Karacsáj-Cserkeszföldön az egyik kerületben minden egyes szavazó elment szavazni, és mindenki az Egységes Oroszországra voksolt.

Tüntetések miatt aggódhatnak a moszkvaiak

Vidéken a munkahelyeken nem csak azt adták szigorú utasításba, hogy szavazni kell, hanem azt is, hogy kire, és jelezték: aki ettől eltér, annak baja lesz. Másutt jutalmat ígértek a megfelelő pártra szavazóknak, sőt a szavazókörzet kijáratánál készpénzt adtak annak, aki mobiltelefonjával lefényképezett szavazócédulájával igazolta, hogy a megfelelő pártra szavazott. Csalás még a parlamenti választásokkal párhuzamosan, több helyen megtartott egyéb választásokon is történt: a Moszkva melletti Elektrogorszkban nem tudtak polgármestert választani, mert valakik elloptak 17 ezer szavazócédulát. A gyanú a megbízott polgármesterre terelődött, a nyomozás folyik.

Moszkvában eközben nyugtalanság várható az utcákon: több szervezet tüntetésre hívta követőit. Nem engedélyezett tüntetést tart a Garri Kaszparov neve fémjelezte Másik Oroszország elnevezésű ellenzéki tömb, illetve a nemzeti-bolsevista Eduard Limonov tömbje, a kommunista párt és a Vlagyimir Putyin elnököt támogató pártok ifjúsági szervezetei. Utóbbiak közölték: a megmozdulás után szétoszlanak a fővárosban, hogy fellépjenek "az ellenzéki provokációk ellen".