Összesen harminchétmillió dollár jóvátételt fizet egy amerikai római katolikus egyházmegye pedofil papok több mint másfélszáz áldozatának. A felek peren kívüli egyeztek meg.

Négynapi tárgyalássorozat után jött létre megállapodás Chicagóban a pedofil papok áldozatai és a katolikus egyházmegye között. A kialkudott egyezség értelmében az Iowa állambeli Davenport egyházkerület 37 millió dolláros kártérítést fizet.  Emellett lelki tanácsadást is biztosít az áldozatoknak, és nyilvánosságra hozza az ismert elkövetők névsorát. A davenporti püspök ezen kívül bocsánatkérő levelet küld azoknak, akik ezt kérik.

A davenporti egyházkerület - a negyedikként Amerikában - csődvédelmet kért a tetemes kártérítési követelések miatt. A kifizetendő összeg egy részét biztosítótársaságok állják, de a megyének így is meg kell válnia az egyházi vagyon jó részétől.

Közben a Los Angeles-i érsekség hétfőn átutalt összesen 500 millió dollárt abból a 660 milliós jóvátételből, amelyet papi pedofília több mint félezer áldozatának kell kifizetnie egy korábbi megállapodás értelmében.

Ugyanaznap Los Angelesben tíz év börtönre ítéltek egy 60 éves volt katolikus papot, aki a 90-es években rendszeresen szexuálisan molesztált két fiút.