Washington igazoltnak látja az Irán jelentette fenyegetést

Vágólapra másolva!
A washingtoni Fehár Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint a hétfőn napvilágra került, az iráni atomfegyverprogram évekkel ezelőtti leállításáról szóló hírszerzési dokumentum nem jelenti azt, hogy a kormányzat eltúlozta volna az Irán jelentette veszélyt.
Vágólapra másolva!

A titkosszolgálat megállapításai azt mutatják, "joggal aggódtunk" - mondta Stephen Hadley helyi idő szerint hétfőn újságírók előtt Washingtonban.

Amellett, hogy a dokumentumban az áll, hogy Irán leállította atomprogramját, a jelentésből Teherán nukleáris törekvéseire is fény derül - mondta Hadley, hozzáfűzve, hogy éppen ezért nincs szó arról, hogy George Bush elnök eltúlozta volna annak veszélyét, hogy Irán atomfegyverre tesz szert.

A nemzetbiztonsági tanácsadó óva intett attól, hogy a kiszivárgott titkosszolgálati értékelés miatt csökkentsék azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja megakadályozni Iránt abban, hogy atomfegyvert birtokoljon. "Hiba lenne, ha most lazítanánk" - mondta. Szavai szerint a legújabb fejlemények azt mutatják, bevált a Teheránra nehezedő nemzetközi nyomás fokozása mellett a tárgyalási készség egyidejű hangoztatására épülő stratégia.

Hétfőn Washingtonban nyilvánosságra került egy titkos hírszerzési dokumentum, amelyben az állt, Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra már 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával, s azt 2007 közepéig biztosan nem indította újra.