Vágólapra másolva!
Sorra gyilkolják a mexikói zenészeket az ország északi részében. Tavaly óta kilenc kisebb-nagyobb népszerűségnek örvendő muzsikus vált brutális gyilkosság áldozatává. Egy ideig úgy tűnt, a célpontok a drogbandák kalandjait megéneklő dalnokok, ám a hétvégén egyszerű szerelmes balladák előadóival végeztek, mindjárt kettővel is. Sokan attól tartanak, hogy már az is elég, ha egy drogbanda megkedveli egy dalukat, és a rivális bűnszervezet máris rájuk vadászik.
Vágólapra másolva!

A narcocorridos Mexikó válasza a a gansta rapre. A dalokban rendőrséggel dacoló drogbárók és embercsempészek a főszereplők, előadóikat gyakran kedvelik maguk a drogbárók is, sőt a kartellek sokszor himnuszukká avatnak egy-egy számot. Feltehetően ez okozta a zenészek vesztét. Alig másfél év alatt kilenc muzsikus vált gyilkosság áldozatává.

A hétvége óta azonban nem csak a drogkartellekhez közel állónak vélt, vagy bűntetteikről daloló zenészek félhetnek Mexikóban. Ismeretlen támadók két olyan muzsikussal is végeztek - brutális módon -, akik csupán érzelmes balladákat adtak elő. Zayda Pena és zenekara, a Zayda y los Culpables (Zayda és a bűnösök), a határvidék csavargóinak, melósainak és bűnözőinek életéről, szerelmeiről énekeltek. Egyik számuk címe: Tiro de Gracia (kegyelemlövés), amelyet az alvilági leszámolásokban alkalmaznak: így hívják a fejbelövést. A 28 éves nővel is így végeztek, jóllehet a dal csupán egy megszakadt szerelemről szólt.

Az énekesnő péteken szerzett súlyos sebesüléseket egy hotelben kitört lövöldözésben, amelyben két másik ember életét vesztette. Kórházba szállították és megműtötték, ám egy fegyveres behatolt a matamorosi kórház intenzív osztályára, és kétszer arcba lőtte a sebesült nőt. A gyilkosságra - és egy két nappal előtte történt hat áldozattal járó lövöldözésre válaszul - Felipe Calderón mexikói elnök több száz katonát vezényelt az ország északi részébe. A térséget az Öböl-kartell tartja uralma alatt, amelynek vezetőjét - Osiel Cárdenast - a közelmúltban kiadták a texasi hatóságoknak.

A másik, hétvégén meggyilkolt dalnok a tavaly a Billboard latin zenei díjátadóján is fellépő, Sergio Gomez volt. A K-Paz de la Sierra énekesét szombaton rabolták el egy koncertről, miután telefonon megfenyegették, hogy fel ne merjen lépni. A férfinak később már csak holtteste került elő összeverve, megégetve, megfojtva. Bűnük, egyes feltételezések szerint mindössze annyi lehetett, hogy valamelyik daluk aláfestő zeneként szolgált egy-egy drogbanda internetre feltöltött, saját brutális tetteit bemutató videóklipjében. Sok zenész attól tart, hogy elég csak, ha egy dal miatt azt hiszik róluk, hogy kapcsolatban állnak egy drogbandával, amelynek riválisiai emiatt végeznek velük.


Valentin Elizalde

Tavaly augusztus óta hét narcocorridost éneklő zenészt gyilkoltak meg a drogbandák. Köztük volt a csak Aranykakasként emlegetett Valentin Elizalde, akinek egyik dalát himnuszává avatta a Sinaloa-kartell, Trigo Figueroa, akit egyik koncertje után öltek meg, Javier Morales Gomez, a Los Implacables del Norte nevű banda énekese, illetve a Banda Fugez négy tagja, akikkel szintén egy előadásuk után végeztek februárban.