Hírnévre vágyott az ámokfutó amerikai tinédzser

Vágólapra másolva!
Búcsúlevele szerint hírnévre vágyott az a 19 éves fiú, aki szerdán nyolc embert megölt egy amerikai bevásárlóközpontban, majd végzett magával is. A fiatal depressziós volt, nemrég vesztette el állását és szakított barátnőjével is.
Vágólapra másolva!

Az ámokfutó egy Robert Hawkins nevű 19 éves fiatalember volt, aki búcsúlevelet is hagyott maga után. Egyik barátjának családjával lakott együtt Omaha egyik elővárosában, Bellevue-ben.

Barátjának anyja azt mondta, hogy szerdán délután, egy óra körül felhívta őt a fiú, és közölte vele, hagyott számára egy üzenetet a hálószobájában. Az asszony próbálta kiszedni belőle, miről van szó, de a fiú csak azt válaszolta, "túl késő", majd lerakta a telefont.

Nem sokkal később bement egy bevásárlóközpontba, és lövöldözni kezdett. Szemtanúk azt mondták, a férfi mintegy két tucatnyi lövést adott le a bevásárlóközpont második emeletén. Beszámolók szerint az áldozatok többségét közvetlen közelről lőtte le. Nyolc embert ölt meg, majd végzett magával is.

A búcsúlevelében az állt, hogy "sajnál mindent, nem akart teher lenni bárki számára is, és szerette a családját és a barátait". Az is szerepelt benne, hogy híres akart lenni - mondta el az asszony, akinél a fiú lakott.

A BBC beszámolója szerint Hawkins depressziós volt, nemrég vesztette el állását a McDonald'snál és barátnőjével is szakított. Barátjának anyja - akikhez beköltözött - úgy emlékezett a fiúra, hogy "befelé forduló, zaklatott fiatal, aki olyan volt, mint egy kóbor kiskutya, aki senkinek sem kell".

Az Egyesült Államokban több hasonló eset is történt az utóbbi években. Idén, az egyik virginiai egyetemen egy diák több mint harminc emberrel végzett. A tragédiák után mindig fellángol a vita a fegyvertartási szabályokról. Mint arra a BBC emlékeztetett, az amerikai legfelsőbb bíróság jövő év elején ismét vizsgálni fogja - hetven év után először - a vonatkozó jogszabályokat.