120 méter magasan vackoltak be a kéményfoglalók

Vágólapra másolva!
Környezetvédő aktivisták elfoglalták annak a csehországi erőműnek a kéményét, amely az országban a legtöbb szennyező anyagot eregeti. Az egyik aktivista az [origo]-nak azt mondta: közel 120 méteres magasságban vannak, és az időjárástól függ, hány napot töltenek majd el a kéményt körbevevő vascsöveken. Az akcióval  a zöldek a globális éghajlatváltozás veszélyeire akarják felhívni a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace tizenegy aktivistája csütörtökön reggel elfoglalta az észak-csehországi prunérovi erőmű mintegy 300 méter magas kéményét. Az aktivisták az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen tiltakoznak. A kéményblokádban cseh, szlovák, magyar, lengyel, osztrák, német és brit Greenpeace-aktivisták vettek részt.

Szabó Dénes, az akcióban részt vevő egyik aktivista az [origo]-nak azt mondta: az összes felszerelést - mobiltelefonokat, notebookokat, webkamerákat - feljutatták 17 méter magasba, itt pedig lelakatolták a kéményen felfutó vaslépcső feljáróját. Erre azért volt szükség, mert így a helyszínre kiérkező rendőrök nem tudták utánuk menni. A környezetvédő szerint fokozatosan másznak fölfelé, jelenleg 120 méter magasban vannak, egy a kéményt körbevevő, egy méter széles vasjárdán.

Az aktivista szerint a vasrácsokon biztonságban lehet közlekedni, így az éjszakát is valószínűleg ott töltik majd. Matracokat fektetnek a rácsokra és a kéményhez kötözik magukat, hogy ne zuhanjnak le - közölte Szabó, aki szerint az időjárástól függ, meddig maradnak a magasban. Az aktivista szerint az időjárás tűrhető, bár az erős szél miatt nem tudták kifesztíeni a klimaváltozás elítélő transzpraresüket.

A csehországi akció közvetlen kapcsolatban van az indonéziai Bali szigeten hétfőn megnyílt klímakonferenciával, amelyen Csehország képviselői is részt vesznek. A Prunérovi Erőmű a legtöbb szennyeződést kibocsátó erőmű Csehországban. Évente mintegy 8,9 millió tonna széndioxidot hány a levegőbe, ami az összes cseh szennyezés 6,5 százaléka. "Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy Csehország azon európai államok közé tartozik, amelyek a legnagyobb mértékben szennyezik a levegőt" - mondta újságíróknak a helyszínen a Greenpeace cseh aktivistája.