34 év után megy újra Párizsba Kadhafi

Vágólapra másolva!
"Ez csak színtiszta üzlet" - nyilatkozta francia útja előtt Moammar al-Kadhafi líbiai államfő a belga Le Soirnak. A Le Monde politológusa szerint azonban Kadhafi nyitni próbál a Nyugat felé. A líbiai vezér 1973-ban járt legutoljára Párizsban.
Vágólapra másolva!

Ötnapos látogatásra Franciaországba érkezik hétfőn Moammar al-Kadhafi líbiai vezető, aki legutoljára 1973-ban járt Párizsban. "Apám útja elsősorban üzleti jellegű lesz, több milliárd dolláros szerződéseket fog kötni a franciákkal" - nyilatkozta a Le Monde-nak Kadhafi egyik fia, Szejf al-Iszlam. A látogatás két legfontosabb témája: egy hárommilliárd dollár (516 milliárd forint) értékű Airbus-szerződés aláírása és egy atomerőmű megépítése Líbiában, amelyet francia szakemberek irányítanának. Szejf al-Iszlam szerint az is elképzelhető, hogy apja vadászrepülőket vásárolna a franciáktól - írja a BBC.

A francia ellenzék - elsősorban a szocialista François Hollande és Ségolene Royal, illetve François Bayrou - aggályukat fejezték ki a látogatással kapcsolatban. Az ellenzék az emberi jogok megsértésével és terroristák támogatásával vádolja Kadhafit. "Franciaország csak olyan országokkal áll kapcsolatban, amelyek betartják az emberi jogokat. Líbiával folytatott tárgyalásaink épp ezért teljesen szabályosak" - reagált a bírálatokra François Fillon miniszterelnök a Les Echosban.

Kadhafit még július végén hívta Franciaországba Nicolas Sarkozy, miután Líbia elengedte azt a hét bolgár egészségügyi dolgozót, akiket éveken át tartottak fogva az afrikai országban. A bolgárokat július 24-én adták ki Sarkozy volt feleségének, Cecilia Sarkozynek. A BBC szerint a két államfő már akkor előzetes megbeszéléseket folytatott egy leendő líbiai atomerőmű megépítése és esetleges francia fegyverszállítmányok ügyében.

"Kadhafi párizsi útja egyértelmű nyitás a Nyugat és elsősorban az Egyesült Államok felé" - jegyezte meg a Le Monde-nak Ali Anzoula politológus. Az országot évtizedekig azzal vádolták, hogy támogatja a terrorizmust, és nukleáris fegyvereket fejleszt. Az enyhülés 2003-ban kezdődött, amikor Kadhafi feladta korábbi nukleáris fegyverkezési programját. Líbia ezenkívül elismerte felelősségét az 1988-as skóciai Lockerbie felett elkövetett repülőgé- robbantással kapcsolatban is. A merényletben elhunyt 270 utas hozzátartozóinak kárpótlást fizettek a líbiaiak - fejenként 1 millió dollárt (172 millió forint). Az országot ezt követően levették a terrorizmust támogatók listájáról is.