Kuba aláír két emberi jogi egyezményt

Vágólapra másolva!
A kubai külügyminiszter bejelentette, hogy az ország hamarosan hajlandó lesz aláírni két emberi jogi egyezményt. Eközben az emberi jogok napján kitoloncoltak az országból nyolc spanyol nőt, amiért tüntettek.
Vágólapra másolva!

Kuba rövidesen aláír két olyan emberi jogi egyezményt, amelyeket eddig elutasított - közölte hétfőn a kubai külügyminiszter. Felipe Pérez Roque az emberi jogok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Kuba hamarosan aláírja a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, valamint a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát.

A dokumentumok aláírása többek között azt jelenti, hogy Kuba hitet tesz a szólás- és gyülekezési szabadság, a külföldre utazás joga mellett.

A külügyminiszter elmondta: Kuba hozzájárul ahhoz, hogy 2009 márciusáig rendszeresen alávesse magát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa ellenőrzési mechanizmusának. Ugyanakkor hozzátette: ha ismét "átpolitizálják az emberi jogok témakörét", Kuba "kénytelen lesz" visszatérni korábbi álláspontjára. A külügyminiszter az Egyesült Államok zsoldosainak nevezte a kubai ellenzékieket, a guantánamói "szégyenletes kínzótábor" bezárását és az amerikai támaszpont Kubának történő visszaszolgáltatását követelte.

A sajtótájékoztató alatt maroknyi ellenzéki tüntetett Havannában. Az emberi jogok napján a kubai hatóságok kitoloncoltak az országból nyolc spanyol nőt, akik a hétvégén részt vettek egy havannai tüntetésen, amelyen a Nők Fehérben mozgalom tagjai politikai okok miatt bebörtönzött férjeik és fiaik szabadon bocsátásért tüntettek - közölte egy spanyol diplomata.

Nyugati diplomaták szerint a külügyminiszter ígérete fontos első lépés, de majd még kiderül: betartják-e az egyezményeket - számolt be róla a BBC tudósítója.