24 áldozata van az amerikai hideghullámnak

Vágólapra másolva!
Már 24 emberéletet követeltek az ónos esők és fagyok az Egyesült Államok középső régióiban; a hétvége óta több államban beköszöntött hidegfront miatt csaknem egymillió fogyasztó maradt áram nélkül.
Vágólapra másolva!

A legtöbb haláleset a jegesre fagyott utakon következett be. A közép-nyugati Oklahomában tizenöten vesztették életüket, négyen haltak meg Kansas államban, hárman Missouriban és egy-egy halottról tudni Nebraska és Michigan államokban.

Oklahomában 600 ezren maradtak elektromosság nélkül. Missouri, Kansas, Iowa és Illinois államban 350 ezer háztartásban volt áramkimaradás. Az ellátás helyreállítása egyes helyeken akár egy hétbe is beletelhet.

A közúti közlekedést megbénító időjárás miatt sok területen bezárták az iskolákat, sok repülőtér nem tudott gépeket fogadni és indítani. Missouri, Kansas és Oklahoma államokban szükségállapot van érvényben, így a károsultak szövetségi segélyekre is számíthatnak.

Az ónos esőt a térségre zúdító téli front elvékonyodott, de a meteorológiai előrejelzés szerint szerdától újabb hasonló front kialakulása várható még több hóval és jeges esővel. Fagyokat hozó téli front vonul Ohio és Pennsylvania, valamint az északkeleti New England fölé is.