Teremhiányon bukhat Kaszparov elnökjelöltsége

Vágólapra másolva!
Alighanem nem tud indulni az elnökválasztáson Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok, ellenzéki politikus, az Egyesült Állampolgári Front vezetője, mivel nem tudott termet bérelni, ahol a jelöléséhez szükséges kezdeményező csoport összegyűlhetne - jelentette be maga Kaszparov, az Összoroszországi Állampolgári Kongresszus elnevezésű moszkvai rendezvényen.
Vágólapra másolva!

"Elnökválasztási kampányom minden valószínűség szerint csütörtökön véget ér, még mielőtt megkezdődött volna, mert egész Moszkvában nincs terem, ahol összegyűlhetne a kezdeményező csoport" - mondta.

A legalább 500 fős csoportnak csütörtökön kellett volna összeülnie a Mir moziban, amely azonban kedden váratlanul - és indoklás nélkül - felmondta a szerződést. Mielőtt rátaláltak volna a Mir mozira, számos elutasításban volt részük, a szerződés keddi felmondása óta pedig mindenütt zárt ajtókra találtak - mondta el Marina Litvinovics, Kaszparov tanácsadója.

A kezdeményező csoport gyűléséről a kitűzött időpont előtt öt nappal tájékoztatni kell a Központi Választási Bizottságot (CIK) a pontos helyszínről és időről. Tekintettel a törvényben megszabott határidőkre, utoljára csütörtökön lehet ilyen bejelentést tenni.

Alekszej Kiszin, a CIK jogi osztályának helyettes vezetője különösnek nevezte Kaszparov bejelentését. Oroszországban és Moszkvában is nagyon sok helyiség van, ahol a legkülönfélébb célokkal össze lehet gyűlni - mondta. Hozzátette azonban, hogy a CIK ilyesmivel nem foglalkozik, a dolga ugyanis a választási törvényben foglaltak betartásának ellenőrzése.

A múlt pénteken Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök járt majdnem ugyanúgy, mint most Kaszparov: a kezdeményező csoport gyűlésének kitűzött időpontja előtt két órával felmondták a terem bérleti szerződését. Végül Kaszjanov irodájának előterében tartották meg a gyűlést, de az épület előtt a dumaválasztásokon alkotmányos többséget szerző Egységes Oroszország ifjúsági szervezetének aktivistái tüntettek.