Újra elnök lenne Mugabe

Vágólapra másolva!
Indul a jövő évi zimbabwei elnökválasztáson Robert Mugabe. Ez lesz a hatodik alkalom, hogy elnök lehet a most 83 éves politikus. Mugabe 1980 óta áll az ország élén, és mindeddig ellenállt a távozását sürgetőknek, jóllehet idén gazdasági katasztrófába vitte Zimbabwét.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta a zimbabwei kormánypárt, a Zanu-PF, hogy Robert Mugabe elnök újra induljon az elnöki posztért a jövőre esedékes elnökválasztáson. A 83 éves Mugabe hatodik alkalommal lehet az ország vezetője, 1980 - Zimbabwe függetlenné válása - óta folyamatosan elnök. Eddig minden hatalma megdöntésére irányuló kezdeményezésnek ellenállt.

Kritikusai szerint újabb elnöki mandátuma miatt csak még tovább húzódik az ország gazdasági válsága. Zimbabwéban a legmagasabb az infláció a világon - 8000 százalékos.

Mugabe ellen tavasszal kezdett erőteljesen szervezkedni az ellenzék - nem kis mértékban a katasztrofális gazdasági helyzet miatt. Az ellenzéki megmozdulásokat azonban hamar - gyakran brutálisan - elfojtották a hatóságok. Hiába hirdettek országos sztrájkot is, a nagy többség felvette a munkát április elején. Az ellenzék - a Demoratikus Változás Mozgalom (MDC) - és a kormány között Dél-Afrika próbál közvetíteni, ám a megosztott MDC egyik frakciója szerint Mugabe pártja nem őszinte, és nem elkötelezett a párbeszéd mellett - írja a BBC.

Az Amnesty International egy friss jelentésében arról számol be, hogy a Mugabe-kormány továbbra is zaklatja, veri és kínozza az ellenzéki aktivistákat.