Megszületett közép-európai idő szerint szombaton reggel a megállapodás a Bali szigetén folyó ENSZ-klímakonferencián. Végül az Egyesült Államok is csatlakozott a kialakult konszenzushoz.

A résztvevők elfogadták azt a tervet, amelynek alapján legkésőbb 2008. áprilisig megkezdik a tárgyalásokat egy 2009-ben aláírandó globális klímaegyezményről. Ekkor jár le ugyanis a 2012-ig érvényben lévő kiotói egyezményben elírtak első szakasza.

A megegyezés még az utolsó pillanatban is veszélyben volt, mert Az Egyesült Államok elutasította a fejlődő országok által benyújtott kompromisszumos határozat-tervezetet. A javaslat értelmében ez utóbbiak azt követelték, hogy tisztázzák az üvegház-hatást kiváltó gázok kibocsátásával kapcsolatos konkrét felelősségüket. Az amerikai küldöttség ehelyett további kötelezettség-vállalásokra szólította fel a fejlődő országokat.

"Jelenleg nem vagyunk felkészülve arra, hogy elfogadjuk ezt a megfogalmazást, mert ez komoly változást jelentene a nagy nehézségek árán megtalált egyensúlyban" - közölte Paula Dobriansky, az amerikai delegáció vezetője. A tárgyalópartnerek nyomásának hatására azonban végül engedtek Washington képviselői.

A kompromisszumot személyes jelenlétével is segítette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki szombaton reggel érkezett meg Timorról, több küldöttséggel tárgyalt, miután Kína, India, Pakisztán és Banglades is különböző kifogásokkal élt. A szombat reggeli teljes ülésen felszólalva a világszervezet első embere csalódottságát fejezte ki, amiért nincs előrehaladás, és döntésre szólította fel a résztvevőket. A megállapodás után Ban Ki Mun méltatta az amerikai és a többi küldöttség "rugalmasságát", amely lehetővé tette a konferencia eredményes befejezését és ezt a főtitkár bíztatónak nevezte a jövőre nézve.

A kompromisszumos megoldás érdekében az Európai Unió beleegyezett, hogy a szövegben ne szerepeljenek az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó számszerű utalások és azok csökkentésének szükségessége, amit az Egyesült Államok ellenzett.