Vége a rendkívüli állapotnak Pakisztánban

Vágólapra másolva!
A választási kampány kezdete előt egy nappal feloldotta a rendkívüli állapotot Pakisztánban Pervez Musarraf. Az elnök a rendkívüli állapotot azután vezette be, hogy összeesküvéssel vádolta meg a legfelsőbb bíróság tagjait.
Vágólapra másolva!

Feloldotta szombaton a Pakisztánban november 3. óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Pervez Musarraf, az ország elnöke - jelentette be Iszlámábádban a kormány szóvivője. Pakisztánban a tervek szerint 2008. január 8-án tartják az általános választásokat, a kampány hivatalosan december 16-én kezdődik.

Az államfő, aki újabb hivatali ciklusába való beiktatásakor már civilként tette le az esküt, helyi idő szerint szombaton este televíziós beszédet mond.

Niszár Memon pakisztáni tájékoztatási miniszter történelmi napként említette a rendkívüli állapot feloldásának bejelentését és hozzátette: a januári választások megszilárdítják az ország visszatérését a demokráciába.

Musarraf a rendkívüli állapotot azután vezette be, hogy összeesküvéssel vádolta meg a pakisztáni legfelsőbb bíróság egyes tagjait, akik megpróbálták megkérdőjelezni az elnök októberi újraválasztásának legitimitását. Egyúttal el akarta kerülni a belpolitikai káoszt, amely semmissé tette volna a pakisztáni kormánynak az iszlám szélsőségesek visszaszorítására irányuló erőfeszítéseit.

A rendkívüli állapot hat hete alatt több mint 5000 ellenzékit vettek őrizetbe, akik közül jelenleg már csak legfeljebb harmincan vannak börtönben. Az államfő leváltotta a vele szembeszegülő főbírákat is.