A minimálbéren kapott össze a német koalíció

Vágólapra másolva!
Alig néhány héttel a gazdasági és szociális reformprogram jövőjével kapcsolatos vita után újabb koalíciós viszály tört ki hétfőn Németországban. A szociáldemokraták bevezetnék, a konzervatívok reformellenes cselekedetként ellene vannak.
Vágólapra másolva!

Az országban több mint két éve kormányzó nagykoalíció pártjai - a konzervatív uniópártok és a szociáldemokraták - ezúttal a minimálbér bevezetésével kapcsolatban csaptak össze.

Ezt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) követeli, míg a CDU/CSU a leghatározottabban ellene van, a minimálbért a reformokkal ellentétesnek tartva.

Megfigyelők szerint a vita élessége összefügg a küszöbönálló tartományi parlamenti választásokkal, amelyek előtt a koalíciós partnerek egyaránt saját arculatukat igyekeznek erősíteni.

A CDU/CSU korábban hozzájárult a postai alkalmazottak számára történő minimálbér bevezetéséhez, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ez más szakmák számára nem jelenthet precedenst.

Ennek ellenére az elmúlt hetekben az SPD - Olaf Scholz szociáldemokrata munkaügyi miniszterrel az élen - olyan követelésekkel állt elő, hogy a minimálbért más területeken is léptessék életbe.

Németországban nincs egységes minimálbér, ezzel szemben egyes szakmák esetében önálló bérmegállapodások vannak érvényben. A minimálbér bevezetését a 2005-ben kötött koalíciós megállapodás sem tartalmazza. A konzervatív pártok egyenesen munkaügyi reformrombolónak tartják a minimálbér intézményét.