A bálnavadászok körmére néz az ausztrál kormány

Vágólapra másolva!
Hamarosan megérkezik az Antarktisz környéki vizekre a japán bálnavadászflotta, amely tudományos kutatásokra hivatkozva ezer bálna elejtését tervezi az idén. Az ausztrál kormány hajókat és egy repülőgépet küld, hogy felvételekkel bizonyítsák, egyszerűen lemészárolják az állatokat. Útnak indultak a környezetvédők is, akik ismét saját hajóikkal akadályozzák majd a vadászok munkáját.
Vágólapra másolva!

Ausztrália járőrhajókat és repülőgépet küld az Antarktisz közelébe, hogy megfigyelhessék a japán bálnavadász flotta mozgását - számolt be a BBC. A járőrök feladata lesz, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a japánok ellen. "Minden lehetséges eszközzel megakadályozzuk az illegális vadászatot!" - mondta Stephen Smith, ausztrál külügyminiszter. Ausztrália, több más országgal karöltve, hevesen tiltakozik a túlzott bálnavadászat ellen.

A japán flotta még novemberben azzal a céllal hajózott ki, hogy - hivatalosan tudományos kutatások céljából - elejtsen több mint 1000 bálnát. Számos nemzet már akkor kifejezte nemtetszését, szerintük ugyanis ezek a vadászatok súlyosan befolyásolják a bálnapopulációk életképességét. A vadászatokat ellenzők úgy vélik, ezt a hatékonyságot és mennyiséget sokkal kevésbé kegyetlen módszerekkel is el lehetne érni - írta a BBC.

"A japánok célja egyértelműen a bálnák lemészárlása, semmi köze a tudományos kutatásokhoz" - mondta Smith egy sajtótájékoztatón, Canberrában. "Az Óceáni Viking és egy vámhajó néhány napon belül elindulhatnak, míg egy Airbus A-319-es repülőgép rövidesen megkezdi a megfigyeléseket" - közölte az ausztrál külügyminisztérium.

A két hajó fotó- és videóanyagot készít majd a japán flotta mozgásáról és minden apró mozdulatáról, hogy Canberrában eldönthessék, vajon nemzetközi bíróság elé vihetik-e a japán vadászatok ügyét. "A hivatalos jelentésünket az elkövetkező hetekben a japán kormányhoz is eljutatjuk. Kategorikusan tiltakozunk minden jövőbeni hasonló akció ellen" - mondta a külügyminiszter.

A tervek szerint 2008 április közepéig 900 csukabálnát és 50 közönséges barázdás bálnát ejtenének el. A japánok ezen kívül tervbe vették 50 hosszúszárnyú bálna elfogását is. A fajra még az 1960-as évek óta vadászati tilalom van érvényben, mivel akkor majdnem a teljes kihalás szélére került a ritka állatfajta.

Forrás: EPA

A vadászat ellen a természetvédők is fellépnek. A Greenpeace szóvivője elmondta, hogy hajóikkal megpróbálják megzavarni a japánok mozgását. A legutóbbi bálnavadász szezonban, idén februárban a Sea Shepherd környezetvédő csoport egyik hajója utolérte a bálnavadász flottát, és - a csoport megfogalmazása szerint - "előre megfontolt ütközéseket" hajtott végre. A környezetvédők hajóján két és félméteres sérülés keletkezett a vízvonal felett.

A japán Cetkutató Intézet (ICR) szerint a környezetvédők rá is lőttek a bálnavadászokra, és ökoterrorizmusnak minősítette a történteket. Bár a bálnák kereskedelmi célú vadászatát 1986 óta nemzetközi egyezmény tiltja, a japán kormány tudományos kutatásra hivatkozva engedélyezi a kilövéseket. A japánok azt szeretnék elérni, hogy a tilalmat szervezett vadászat váltsa fel, mivel Japánban évszázados hagyománya van a bálnahús fogyasztásának.