Külföldi az Irakban harcoló al-Kaida-tagok zöme

2007.12.20. 1:50

Szaúdi, illetve líbiai állampolgár az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat Irakban harcoló fegyvereseinek a zöme a West Point katonai akadémia kutatóinak szerdán közzétett tanulmánya szerint.

Az írás al-Kaida-tagok által összesített, de októberben az Irakban állomásozó szövetséges haderő birtokába került olyan adatokon alapszik, amelyek többek között a 2006 augusztusa és 2007 augusztusa között az Irakba - jellemzően Szírián keresztül - beszivárgott fegyveresekről tartalmaznak információt.

A West Point terrorizmus elleni harccal foglalkozó kutatóközpontja azt találta, hogy a fegyveresek 41 százaléka szaúdi állampolgár. A második legnagyobb csoport a líbiaiaké 19 százalékkal, őket a szíriaiak és a jemeniek követik nyolc százalékos aránnyal. A jövevények további hét százaléka algériai, hat százalékuk marokkói illetőségű.

A tanulmány szerzői aggasztónak mondták, hogy a vizsgált időszakban Irakba érkező külföldi fegyveresek átlagéletkora mindössze 24-25 év. Figyelemre méltónak ítélték azt is, hogy azok között, akik megadták a foglalkozásukat - az adatbázisban szereplő 606 személyből 157-en tettek így -, 43 százalék az egyetemi hallgatók aránya. Az egyetemek az al-Kaida fontos toborzóközpontjaivá váltak - írták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK