Új vallomás a csádi gyerekrablás-ügyben

Vágólapra másolva!
Egy szudáni menekült, aki az afrikai gyerekek elrablásának kísérletével vádolt  francia civil szervezet, a Zoé Bárkája munkatársaként dolgozott, azt mondta szombaton egy csádi bíróságon tett vallomásában, hogy a csoport tagjai félrevezették őt. Azt állította, elrejtették előle azt a tervüket, hogy Európába akarják vinni a gyerekeket. A szervezet tagjai korábban azt vallották, hogy senkit se tévesztettek meg.
Vágólapra másolva!

A bűnrészességgel vádolt Szulejman Ibrahim vallomása ellentétes a Zoé Bárkája tagjainak korábbi állításaival, amelyek szerint senkit sem tévesztettek meg humanitárius, gyermeksegélyező műveletük lebonyolítása során.

A francia segélyszervezet hat tagja ellen folyik büntetőper a csádi fővárosban, N'Djamenában. A vád szerint az illetők megpróbáltak illegálisan elszállítani repülővel 103 afrikai gyereket Csád területéről, hogy európai befogadó családokhoz vigyék őket.

A per második napján tett vallomásában azt mondta Ibrahim: a Zoé Bárkája tagjai kérték, hogy segítsen "begyűjteni" szegény gyerekeket Csád keleti határának falvaiból, abból a térségből, ahová tömegesen érkeztek menekültek a szomszédos Szudán polgárháború dúlta Dárfúr régiójából. Vallomása szerint azzal áltatták, hogy iskoláztatni akarják a szóban forgó gyerekeket a csoport által helyben létrehozandó oktatási központokban. Azt állította: semmiképpen sem segített volna a francia civil szervezetnek, ha tudta volna, hogy külföldre akarják vinni az általa összegyűjtött gyerekeket.

A Zoé Bárkájának tagjai korábban tagadták a bíróság előtt, hogy megtévesztették volna a szóban forgó gyerekek családjait és a csoport afrikai segítőit. "Nem ígértünk nekik semmit, csak kifejtettük előttük, hogy csoportunk célja a dárfúri háborús övezet árva, illetve beteg gyermekeinek segítése" - mondta Emilie Lelouch, a csoport egyik koordinátora.

A csádi hatóságok október végén tartóztatták le a Zoé Bárkája tagjait. Előzőleg megakadályozták, hogy feltegyék a szóban forgó 103 afrikai gyereket egy chartergépre, amelynek Franciaországba kellett volna szállítania az 1-10 éves kicsiket. Az afrikai ország illetékes szervei összesen 21 személyt vádoltak meg: a szervezet hat tagja és három újságíró ellen gyermekrablás és csalás, a szállításukra bérelt repülőgép hétfős legénysége, továbbá Ibrahim és három csádi állampolgár ellen pedig bűnrészesség gyanújával indult eljárás N'Djamenában. Az újságírókat és a gép legénységét időközben már elengedték, ők elhagyhatták Csádot.

Ha bűnösnek találja a csádi bíróság a francia vádlottakat, akár húsz évi kényszermunkára is ítélheti őket a helyi törvények értelmében.