Tenyérmintát is tárolna az új FBI-adatbázis

Vágólapra másolva!
Az FBI egymilliárd dollárt szán egy új, óriási biometrikus adatbázis létrehozására. A tíz év alatt kiépítendő rendszerben az ujjlenyomatok mellett a szem szivárványhártyájáról, az arcformáról és a tenyér mintájáról is tárolnának adatokat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a világ legnagyobb biometrikus személyi adatbázisát készül létrehozni egymilliárd dollárból. Az FBI tíz év alatt tervezi kiépíteni az egyedülálló számítógépes adatállományt. A cél az, hogy minden korábbinál nagyobb pontossággal meg tudják állapítani az emberek személyazonosságát az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt - írta a The Washington Post.

Az FBI az eltárolt biometrikus adatok fajtáit és mennyiségét is növelni akarja. A nyomozó hatóság nyugat-virginiai számítógépes központjába a jövőben olyan ismérvek is bekerülhetnek az emberekről, hogy hol vannak esetleg sebhelyeik, miképpen járnak és beszélnek. A digitális bázisban a személyek különböző egyedi fizikai jellemzőiről - egyebek mellett az ujjak lenyomatáról, a szem szivárványhártyájáról, az arc formájáról és a tenyér mintázatáról - tárolnának adatokat. Az adatokat bűnözők és terroristák felderítésére akarják felhasználni. "Nagyobbat, gyorsabbat és jobbat" - így jellemezte röviden Thomas E. Bush, az FBI bűnügyi információs központjának igazgatóhelyettese azt, milyen adatbázist szeretnének létrehozni.

A személyiségi jogok megsértésével kapcsolatos bírálatok ellenére az amerikai kormányzati intézmények az utóbbi években egyre növekvő mértékben támaszkodnak biometrikus adatokra. A védelmi minisztérium két év alatt másfél millió ember - iraki és afganisztáni fogoly, az amerikai katonai bázisokra belépő iraki és külföldi személy - ujjlenyomatait, íriszmintáit és fotóit tárolta el. A Pentagon ezenkívül az iraki őrizetesek DNS-mintáit is rögzítette.

A terrorellenes intézkedéseket összehangoló belbiztonsági minisztérium már több repülőtéren használ arc- és íriszazonosításon alapuló ellenőrzést, amelyet több más programra ki akarnak terjeszteni.

Az "Új generációs azonosítás" névre keresztelt adatbázist az FBI két futballpálya méretű, föld alatti bázisán fogják tárolni. A nyomozó iroda szerverére már most átlagosan másodpercenként egy adatkérés fut be az Egyesült Államokból vagy Kanadából, hogy egy digitális ujjlenyomatot vessenek össze az 55 millió személy ujjlenyomatát tartalmazó adatbázissal. Naponta százezer egyezés lehetőségét vizsgálják. A következő lépés az lesz, hogy a tenyérmintákat tudják majd összevetni. A későbbiekben az íriszminták, az arc- és fejformák, például a fülcimpa formája is bekerül az állományba.