Szentpétervárra költözik az orosz alkotmánybíróság

Vágólapra másolva!
Szentpétervárra teszi át székhelyét az orosz alkotmánybíróság 2008. május 21-től - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki maga is a város szülötte.
Vágólapra másolva!

"Szentpétervárt a második fővárosnak hívják, ám eddig nem voltak fővároshoz méltó funkciói" - mondta Putyin, aki az akkor még Leningrádnak hívott városban született.

Az alkotmánybíróság költözéséről az orosz parlament alsóháza (duma) még 2006 decemberében döntött, az orosz elnök pedig vasárnap aláírta az erről szóló rendeletet. A bíróság a 18. századi, neoklasszikus stílusú Szenátus és Szinódus épületében kap majd helyet a Néva partján.

Putyin közel nyolcéves elnöki hivatala alatt Szentpétervár némileg visszanyerte ceremoniális jelentőségét, amelyet a cári Oroszország fővárosaként egykor élvezett. Tavaly például az orosz elnök szülővárosában tartották a G8-csoport csúcstalálkozóját.

Szentpétervárt Nagy Péter cár alapította 1703-ban, és 1713-tól lett a cári Oroszország fővárosa egészen 1918 februárjáig, amikor Moszkvába helyezték át a kormányzás központját.