Budapesti járatot is töröltek Londonban

Vágólapra másolva!
Délben kellett volna leszállnia Budapesten annak a British Airways-járatnak, amely Londonból szállította volna Magyarországra az utasokat. A Londont beborító nagy köd miatt azonban több tucat más járattal együtt ezt is törölték. Vasárnap éjjel ezren aludtak a Heathrow repülőtéren.
Vágólapra másolva!

A hétvégéhez hasonlóan hétfőn is komoly fennakadásokat okozott az Angliát napok óta borító sűrű köd a legnagyobb brit repülőtereken. A reptereken az előző napi járattörlések miatt ezrek töltötték az éjszakát. A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül a világ legnagyobb nemzetközi forgalmát lebonyolító Heathrow-t, és a második legnagyobb légikikötőt, Gatwicket sújtotta leginkább a köd.

Heathrow-ról, amely a karácsony előtti három nap ünnepi csúcsforgalmában 400 ezer utas indítására és fogadására készült, 88 járat törlése miatt kilencezren nem tudtak elutazni - közülük több mint ezren a hétfőre virradó éjszakát is a repülőtéren töltötték. Hétfőn még 29 járatot kellett törölni. Nem indult el a British Airways hétfő délelőtti, 868-as számú budapesti járata sem, amelynek magyar idő szerint délben kellett volna leszállnia Ferihegyen.

Forrás: EPA

A köd ugyan hétfőn már ritkult, és a légiforgalom kezdett helyreállni, azonban a korábbi törlések miatt számos repülőgép a légitársaságok magyarázata szerint "nem a megfelelő helyen" van, így a hétvégi köd áthúzódó hatásainak felszámolása időbe telik. Külön gond, hogy a napi 1300 járatot indító és fogadó Heathrow 98 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik, ezért rendkívül nehéz a kiesett járatok pótlása.

Az előzetes foglalási adatok szerint az idei év végi ünnepeket rekordszámú, 3,5 millió brit - az ország lakosságának 6 százaléka - tölti külföldön.