Földönfutókról szólt a pápa karácsonyi üzenete

Vágólapra másolva!
Hatvanhárom nyelven, köztük magyarul hangzott el kedden XVI. Benedek pápa karácsonyi üdvözlete. A katolikus egyházfő békét kért a világnak, és a környezetrombolások aggasztó következményeire figyelmeztetett.
Vágólapra másolva!

A katolikus egyházfő a római Szent Péter téren összesereglett 40 ezer hívő és 57 ország tévékamerái előtt mondta el hagyományos "urbi et orbi" (a városnak és a világnak szóló) üzenetét, majd ezután jött a karácsonyi üdvözlet. A pápa békét kért a világnak Dárfúrtól Srí Lankáig, és különösen Irakban, Libanonban és a Szentföldön, de említést tett a föld számos "elfelejtett konfliktusáról" is, elítélve a terrorizmust és az erőszakot, amelynek "nők és gyermekek az áldozatai". Arra szólította fel a világ politikai vezetőit, hogy legyen bennük elegendő bölcsesség és bátorság a véres konfliktusok befejezésére.

Emlékeztetett arra, hogy a világban egyre többen vannak a menekültek, a földönfutók, akik nemcsak a háborúk, hanem a gyakori természeti csapások miatt is otthonaik elhagyására kényszerülnek, és e csapások sokszor az aggasztó környezetrombolások következményei. XVI. Benedek már a karácsonyi éjféli misén mondott prédikációjában is a "szennyezett, jövőjében fenyegetett világról" beszélt. Az egyházfő reményét fejezte ki, hogy a karácsony vigaszt nyújt mindazoknak, akik "a nyomor, az igazságtalanság, a háború sötétségében élnek".

Az idén, akárcsak tavaly, tizenkettediknek köszöntötte a pápa "Áldott Karácsonyt"-mondattal a magyar hívőket. A tavalyi 62 nyelvhez újként csatlakozott a guarani, a brazíliai indián őslakosság nyelve.