Nyolc évet kaptak a csádban elfogott franciák

Vágólapra másolva!
Nyolc év kényszermunkára ítélte egy csádi bíróság azt a hat franciát, akiket gyerekcsempészettel vádoltak. A Zoé Bárkája civil szervezet munkatársai 103 gyereket akartak Európába vinni az afrikai országból. Állításuk szerint dárfúri árvákon akartak segíteni, ezt azonban a gyermekekkel való beszélgetések és a tanúvallomások már korábban megcáfolták.
Vágólapra másolva!

A n,djamenai büntető törvényszék szerdán nyolc év kényszermunkára ítlte a Zoé Bárkája elnevezésű szervezet hat francia állampolgárságú tagját. Ngarhondo Djidé, a törvényszék elnöke elmondta: testület bűnösnek találta a hat franciát "családi jogállás jogellenes megváltoztatása céljából elkövetett gyermekrablás" bűntettében, illetve "fizetés nélküli távozás" vétségében.

A bíróság az ügyben továbbá egy csádi és egy szudáni állampolgárt négy évi börtönre ítélt, két másik csádit pedig felmentett. A francia külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Párizs kérni fogja a francia állampolgárok Franciaországba szállítását.

A még októberben letartóztatott franciákat pénteken állították bíróság elé, azzal a váddal, hogy 103 gyermeket akartak Csádból Franciaországba szállítani. A vádlottak szerint a gyermekek a polgárháború sújtotta szomszédos nyugat-szudáni Dárfúr tartományból származó árvák voltak, akiket állításuk szerint orvosi kezelésre vittek volna Európába.

A tanúvallomásokból kiderült, hogy a civil szervezet munkatársai a csádi hatóságokat sürgősségi befogadóközpont létrehozásával is hitegették, máshol pedig azt állították, hogy iskolába viszik a gyerekeket. Az érintett gyerekekkel való beszélgetések alapján az ENSZ és a Vöröskereszt azonban már korábban megállapította, hogy a gyerekek nem árvák, és nem is dárfúri menekültek. A 21 lány és a 82 fiú a csádi-szudáni határ mentén fekvő falvakból származik, egészségi állapotuk pedig nem indokolta, hogy gyógyítani vigyék őket külföldre.

Az ügyben korábban kilenc francia állampolgárt, a Zoé Bárkája tagjait és három újságírót vettek őrizetbe a csádi hatóságok, de a gyermekek szállítását biztosító repülőgép hét fős spanyol személyzetét, valamint a belga pilótát is letartóztatták. Idriss Deby csádi elnök kemény büntetést ígért az általa emberrablásnak és gyerekkereskedelemnek nevezett tettért, Nicolas Sarkozy francia elnök közbenjárására azonban az újságírókat és a gép legénységét elengedték.