A zsidó telepeken bukhat az izraeli-palesztin béke

2007.12.27. 19:25

Nem volt eredményes a palesztin elnök és az izraeli kormányfő újabb, csütörtökön Jeruzsálemben tartott találkozója; a feleknek nem sikerült feloldaniuk a Kelet-Jeruzsálem körüli zsidó telepek tervezett bővítése körüli ellentéteket.

Mahmúd Abbász és Ehud Olmert először tartottak hivatalos találkozót az izraeli-palesztin béketárgyalások múlt havi újraindítása óta; kétórás megbeszélést folytattak az izraeli miniszterelnök hivatali rezidenciáján.

Palesztin illetékesek elmondása szerint Abbász palesztin elnök Har Homa zsidó telep bővítésének befagyasztását követelte a megbeszélésen. A találkozó előtt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterhez fordult, próbálva kieszközölni, hogy Washington gyakoroljon nyomást Izraelre az építési tervek elvetése érdekében.

Száeb Erekát, a palesztin tárgyalóküldöttség vezetője elmondta: Abbász a megbeszélésen aláhúzta, hogy a zsidó telepek bővítésének leállítása elengedhetetlen a novemberi annapolisi Közel-Kelet-értekezleten elindított, az elképzelés szerint a végső békemegállapodás aláírásához vezető tárgyalások előmozdítása érdekében.

Az izraeli kormányfő megismételte a zsidó állam álláspontját, amely szerint Izrael nem épít új telepeket, és a meglévőket sem bővíti azok jelenlegi határain túl, viszont fenntartja magának a jogot, hogy - figyelemmel a természetes népességnövekedésre - új lakásokat építsen a telepek határain belül.

A 8500 lakosú Har Homa a Kelet-Jeruzsálemet körülölelő telepláncolat része. A város körül összesen mintegy 180 ezer zsidó telepes él, Ciszjordániában rajtuk kívül összesen 270 ezer. A palesztinok régóta követelik, hogy ne épüljenek újabb kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai zsidó telepek, mert az érintett területeket a megalakítandó palesztin állam részének tekintik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK