Bush elfekteti a Pentagon-költségvetést

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök megakadályozza a washingtoni védelmi minisztérium költségvetéséről szóló törvény alkalmazását, mert a jogszabály lehetővé tenné, hogy Szaddám Huszein egykori diktatúrájának áldozatai kártérítési pereket indítsanak a mostani iraki kormány ellen - közölte a Fehér Ház.
Vágólapra másolva!

A Bush texasi birtokán pénteken nyilvánosságra hozott közlemény szerint az amerikai elnök attól tart, hogy a törvénynek "végzetes pénzügyi következményei" lehetnek, hiszen összességében milliárdos kártérítési perek zúdulhatnak az iraki kormány nyakába. A törvényhozás által decemberben elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a megbuktatott iraki diktatúra áldozatai ügyvédeiken keresztül kieszközöljék az amerikai pénzintézetekben elhelyezett iraki betétek befagyasztását, még mielőtt az igazságszolgáltatás döntene a keresetekről. Ez pedig több milliárd dollárnyi iraki betétet veszélyeztetne olyan időszakban, amikor Bagdadnak arra égető szüksége van az arab ország újjáépítéséhez - véli Bush.

Magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők 20-30 milliárd dollárra tették az amerikai pénzintézetekben elhelyezett iraki betétek értékét.

Bush sajátos jogi megoldást választott a törvény érvénytelenítésére. Közvetlenül nem emelt vétót a jogszabály ellen, hanem azzal az alkotmányos előírással élt, amelynek értelmében ha az államfő tíz napon belül nem írja alá a törvényt, úgy az jogerőre emelkedik, amíg a törvényhozás ülésezik - a kongresszus ülésszaka azonban már véget ért, így december 31-én éjféltől a törvény semmisnek tekintendő.

A törvény elfogadását az iraki kormány is ellenezte. Amerikai kormánytisztviselők cáfolták, hogy Bagdad betétei kivonásával fenyegetőzött volna a jogszabály elfogadása esetére, de elismerték, hogy ilyen lehetőség is szóba került a két ország képviselőinek tárgyalásain.