Fia követi a megölt Bhuttót a párt élén

Vágólapra másolva!
A meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető, Benazir Bhutto utódja a párt élén 19 éves fia lesz, akinek apja társelnöki posztot kap a szervezetben. A kormánypárt bejelentette, valószínűleg elhalasztják a január 8-ára tervezett parlamenti választást Pakisztánban, amely káoszba süllyedt Benazir Bhutto csütörtöki megölése után. A feltételezett támadókat ábrázoló fényképeket közölt vasárnap a Dawn News pakisztáni televízió.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön meggyilkolt Benazir Bhutto pártja, a Pakisztáni Néppárt vasárnapi gyűlésén tárgyalt az utódlásról. Úgy döntöttek, hogy a megölt vezető 19 éves fiát, Bilavalt nevezik ki új elnöknek, apját, Aszif Ali Zardarit pedig társelnöknek.

A kormányzó párt nem sokkal korábban bejelentette, valószínűleg elhalasztják a január 8-ára tervezett parlamenti választást. A párt részéről Tarik Azim azzal indokolta ezt, hogy nem lenne hiteles a szavazás, ha az eredeti terveknek megfelelően, január 8-án tartanák meg. Pakisztánban az után alakultak ki kaotikus állapotok, hogy csütörtökön merénylet áldozata lett Benazir Bhutto ellenzéki vezető.

A merénylet után kitört zavargásokban 38 ember vesztette életét Pakisztánban. Az elmúlt napokban több párt is jelezte, bojkottálni fogja a választást. Navaz Sarif volt kormányfő, az ugyancsak ellenzéki konzervatív Pakisztáni Muzulmán Liga - N vezetője vasárnap bejelentette, hogy esetleg mégsem marad távol a választásoktól, amennyiben a Pakisztáni Néppárt (PPP) a részvétel mellett döntene. Sarif korábban már bejelentette, hogy a Benazir Bhutto elleni merénylet miatt pártja bojkottálja a választásokat, és lemondásra szólította fel Musarraf kormányát.

Fényképek a támadókról

Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető feltételezett támadóit ábrázoló fényképeket közölt vasárnap a Dawn News pakisztáni televízió. Az egyik fényképen két férfi látható a csütörtöki nagygyűlésre összegyűlt tömegben: egy napszemüveget, fehér inget és sötét mellényt viselő fiatalember, mögötte pedig egy másik, fehér fejkendős férfi látható.

Forrás: MTI
A támadó, fegyverrel a kezében

Két további fényképen a napszemüveges férfi pisztolyt fog a politikus asszonyra, aki éppen elhagyja gyűlést. A férfi mintegy három méterre áll a Bhuttót szállító autótól.

A Dawn News feltételezése szerint az első fotón látható fejkendős férfi hozhatta működésbe a robbanószerkezetet, miután három lövést leadtak a politikus irányába. A pakisztáni televízió egy amatőr fotóstól kapta a bemutatott három fényképet.

Ellentmondások a halála körül

A helyi televízió felvételei szerint Bhutto már bent ült az autójában a detonációkor, nem nézett kifelé a napfénytetőn keresztül. A pakisztáni belügyminisztérium szóvivője pénteken még azt mondta, hogy a politikusra akkor lőttek rá, amikor már a kocsija napfénytetején keresztül kinézve integetett híveinek. Halálát pedig az okozta, hogy beütötte a fejét a napfénytető mozgatására szolgáló karba.

Több vizsgálat kezdődött

Név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselők szerint a pakisztáni kormány egyeztetéseket kezdett más államokkal arról, hogyan lehetne leghatékonyabban lefolytatni a merénylettel kapcsolatos nyomozást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik tisztviselője szerint Pakisztán jelenleg három különböző vizsgálatot folytat Bhutto meggyilkolásával kapcsolatban, és az ország vezetősége meg akarja várni ezek eredményét, mielőtt esetleg hivatalosan nemzetközi segítséget kérne az ügy felderítéséhez.