Menesztették a horvát belügyminisztert

Vágólapra másolva!
A horvát miniszterelnök menesztette belügyminiszterét és megerősítette szerdán, hogy országa teljes mértékben együtt kíván működni a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT). A miniszter együtt vadászott egy házi őrizetét megszegő, háborús bűnökkel gyanúsított nyugalmazott horvát tábornokkal.
Vágólapra másolva!

Ivo Sanader annak nyomán kényszerült erre a lépésre, hogy a múlt héten kiderült: Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornok megszegte feltételes szabadlábra helyezésének szabályait. A horvát sajtóban megjelent fényképek tanúsága szerint ugyanis Markac december 22-én engedély nélkül elhagyta lakhelyét és elment vadászni, és a társaságban ott volt Ivica Kirin belügyminiszter is.

A botrány kipattanása után, múlt héten csütörtökön Kirin benyújtotta lemondását. A felmentéséről szóló iratot a miniszterelnök szerdán aláírta. A Nemzetközi Törvényszék felszólításának eleget téve Markacot még vasárnap Hágába szállították.

A jugoszláviai háborús bűnökkel foglalkozó hágai bíróság évekkel ezelőtt azzal vádolta meg Markacot, hogy 1995-ben háborús bűnöket követett el szerb polgári személyek ellen a Vihar hadművelet során.

Markac 2004-ben önként ment Hágába, ennek fejében pedig a törvényszék engedélyezte, hogy visszatérhessen hazájába, s ott lényegében házi őrizetben várhassa meg pere kezdetét. A kedvezménynek azonban az volt az egyik feltétele, hogy minden esetben kérjen előzetesen engedélyt, ha el akarja hagyni lakóhelyét.

A botrány miatt az ellenzék azzal vádolta meg a Sanader-kormányt, hogy veszélybe sodorta az ország szavahihetőségét Hága előtt. A horvát sajtó szerint a történtek miatt gyakorlatilag a nullával egyenlő az esélye annak, hogy elérjék az ugyancsak Hágában fogva tartott, Horvátországban nemzeti hősként tisztelt Ante Gotovina tábornok feltételesen szabadlábra helyezését.