Vízágyúval oszlatták fel az ellenzéket Kenyában

Vágólapra másolva!
Kemény eszközökkel oszlatta fel a kenyai rendőrség az ellenzék csütörtök reggeli tüntetését. A rendőrkapitány szerint az akció jogos volt, hiszen a fővárosba érkező ellenzékiek állítólag benzinkutakat és bevásárló-központokat fosztogattak. A zavargásoknak eddig 300 halottja van és közel 100 ezren hagyták el otthonukat. A kenyai legfelsőbb ügyész a tüntetést követően független nyomozást rendelt el a választás tisztaságával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

"Megkaptam az érvényes adatokról szóló másolatokat, ami igazolja, hogy azonnali kivizsgálást kell kezdeményeznem" - mondta csütörtökön élő adásában Amos Wako, kenyai legfelsőbb ügyész, aki független vizsgálatot kezdeményezett a kenyai elnökválasztáson elkövetett csalások ügyében - írja a BBC.

A bejelentés előtt kenya fővárosában ellenzéki demonstrációt oszlatott fel a rendőrség. "Öljetek meg mindnyájunkat!" - kiabálták a tüntetők a rendőröknek, akik figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe. Az ellenzékiek leültek az úttestre, és megbénították a kenyai főváros, Nairobi belvárosának csütörtök reggeli forgalmát. A rendőrség ekkor vízágyút és könnygázt vetett be, hogy feloszlassa az ellenzékiek tüntetését.

"A hatóságok igen durván léptek fel a megjelent tüntetőkkel szemben" - mondta a Reuters tudósítója, aki szerint többeket a nemzeti himnusz éneklése közben vettek őrizetbe a rohamrendőrök. A város rendőrkapitánya, Mark Mwara egyszerűen huligánoknak nevezte őket, és benzinkutak, valamint bevásárló-központok kifosztásával vádolta Raila Odinga ellenzéki vezető híveit - írja a The Guardian.

"Menetláncban" Kibaki ellen

A tüntetést Odinga szervezte tiltakozásul az ellen, hogy vitatott körülmények között tartotta meg posztját Mwai Kibaki elnök a december 27-i választás után. Az elnökválasztásokon vesztes Odinga közel 1 millió hívét szólította fel, hogy "menetláncban" tiltakozzanak Kibaki állítólagos választási csalásai ellen. A fővárosba mindössze néhány száz tüntető érkezett, akik az Uhuru (Szabadság) parkban gyülekeztek csütörtök reggel - írja a BBC.

A norvég menekültügyi hivatal jelentése szerint a választások óta kitört zavargásoknak eddig több mint 300 halottja és közel 100 ezer menekültje van, akik közül 5400 fő a szomszédos Ugandába menekült - írja a The Times.

Eddig senkit sem ért atrocitás

A kenyai magyar nagykövetség munkatársa, Kocsis András az [origo] kérdésére elmondta, hogy jelenleg 415 magyar turista tartózkodik az afrikai országban, akik közül 160-170 fő csütörtök délután utazik vissza Magyarországra. A nagykövet szerint a turisták nem a zavargások miatt hagyják el Kenyát, hanem mert lejár a vízumuk.

A Külügyminisztérium felhívása ellenére a konzulátus újabb érkező turistacsoportokról tud, a pontos számuk azonban még nem ismert. A fővárosban jelenleg csak olyan magyar állampolgár tartózkodik, aki jelenleg is Kenyában lakik. A nagykövetség úgy tudja, egyetlen magyar állampolgárt sem ért atrocitás a zavargások kezdete óta.