Égő szeméthegyek közt tiltakoznak a nápolyiak

Vágólapra másolva!
Minden szemétlerakó megtelt Nápoly környékén, miközben újak megnyitását vagy a vészhelyzet miatt kijelölt ideiglenes szemétgödrök használatát a tiltakozók akadályozzák. A délolasz nagyvárosban égő szeméthegyek és buszok jelzik, hogy a lakosság elégedetlen a vezetéssel, amely hosszú ideje nem tudja megoldani a szeméthelyzetet.
Vágólapra másolva!

Százötven alkalommal riasztották a tűzoltókat péntek reggelig Nápolyban és környékén, ahol továbbra sem csillapodnak a kedélyek a hulladékkal elöntött utcákon. A tüntetők útlezárásokkal, négy autóbusz és a hulladékhegyek felgyújtásával, valamint utcai felvonulással tiltakoznak egy ideiglenes szemétlerakó létesítése ellen. A belvárosban a tiltakozók 21 kirakati próbababát helyeztek el a polgármester és a tartomány elnöke elleni tiltakozó jelszavakkal.

A délolasz nagyváros évek óta küzd a szemétlerakás gondjaival, mostanra a környék összes lerakója végleg megtelt, a helyi lakosság pedig megvétózott minden tervet egy újabb létesítésére. A város utcáin mára kétezer tonna hulladék halmozódott fel. A helyi hatóságok a vészhelyzet miatt hét, Campania tartománybeli ideiglenes lerakógödröt jelöltek ki, amelyek közül már ötbe szállíthatnák is a hulladékot, de ezt a tüntetők folyamatosan gátolják.

A "szemétválságra" való tekintettel Nápoly nyugati elővárosában, Pianurában egy 12 évvel ezelőtt bezárt szemétlerakó, a Contrada Pisani újranyitását határozták el a helyi hatóságok. A helyi tüntetők azonban az egészségüket féltik a szemétlerakó üzembe helyezésétől. Azt állítják, hogy az elmúlt években sokan betegedtek meg az ott keletkező rákkeltő anyagoktól.

Forrás: EPA

Rosa Russo Iervolino nápolyi polgármester (korábban az első női belügyminiszter a d'Alema-kormány idején) maga is ellenzi a Contrada megnyitását, de mivel nincsen hatásköre a kérdésben, ezért semmit nem tehet. "A Nápolyi-fennsík (ahol a Contrada Pisani található) nem válhat Campania szemétdombjává" - mondta.

Az olasz belügyminisztérium kemény fellépést helyezett kilátásba. Alfonso Pecoraro Scanio környezetvédelmi miniszter a nápolyi maffiát, a camorrát tette felelőssé a válságért, mert a bűnözők szerinte a szemét felgyújtásával a mérgező hulladékot semmisítenek meg. "A camorra profitál abból a káoszból, amelyet maga idézett elő" - mondta a miniszter. Szakértők szerint a kábítószer-kereskedelem mellett az illegális szemét-megsemmisítés a helyi maffia legfontosabb bevételi forrása.

Forrás: MTI/AP

Az olasz kormány először 1994-ben rendelt el szemét-szükségállapotot Nápoly térségében. Ezt azóta évente meghosszabbították. Az évek során a város rendelkezésére bocsátott mintegy 2 milliárd euróból elméletileg 15 hulladékégető-művet lehetett volna építeni - állítják egyes szakértők. Újból felmerült, hogy Németországba szállítanának napi 4 ezer tonnányi szemetet, amely a keletkező hulladék nagyjából 60 százalékának felel meg.

A helyzetet folyamatosan figyelemmel kíséri az Európai Bizottság, amely közölte Rómával, hogy aggasztónak találja a történteket, de Brüsszel egyelőre nem kívánja szankcionálni Olaszországot.