Ehud Olmert izraeli miniszterelnök pénteken példa nélkül álló módon nyilvánosan elismerte, hogy a ciszjordániai zsidó telepeken zajló építkezéssel Izrael megszegi az útiterv néven ismert - nemrég újraélesztett - béketervből fakadó kötelezettségeit.

Olmert a The Jerusalem Post című angol nyelvű napilapnak nyilatkozott e kérdésről, néhány nappal azelőtt, hogy a térségbe érkezik George Bush. Az amerikai elnök a novemberben az egyesült államokbeli Annapolisban rendezett Közel-Kelet-értekezleten szerzett lendületre építve kívánja előmozdítani az izraeli-palesztin békefolyamatot.

Az izraeli miniszterelnök beismerése elmarad ugyan a zsidó telepépítések teljes befagyasztására vonatkozó palesztin igényektől, mégis jelentőséggel bír, hiszen Izrael korábban sohasem ismerte el a nyilvánosság előtt említett kötelezettségeinek be nem tartását.

Olmert mostani nyilatkozatával abbéli erőfeszítéseit is folytatta, hogy enyhítse a vitatott területeken folytatott építkezések keltette súrlódásokat. Az annapolisi értekezlet után bejelentett izraeli telepbővítési tervek ugyanis haragra gerjesztették a palesztinokat és megakasztották a hét évnyi erőszakhullám után újrakezdett, "szárnyait bontogató" béketárgyalásokat.

Izrael és a palesztinok egyetértésre jutottak abban, hogy bármilyen majdani megegyezésnek az útiterv lesz az alapja. Az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország által 2003-ban "beindított" terv alapján 2005-re már létre kellett volna jönnie a független palesztin államnak, de a békekezdeményezés már röviddel előterjesztése után kifulladt, mert egyik fél sem tartotta be a béketerv első szakaszára vonatkozó kötelezettségeit. A feladatok megvalósítását három szakaszba soroló béketerv Izrael számára az első időszakra a ciszjordániai telepépítések leállítását, a palesztinok számára pedig radikálisaik megfékezését irányozta elő.

Izrael sokáig azt hangoztatta, hogy jogában áll a már létező telepek bővítése a "lakosság természetes szaporulata" miatt, jóllehet ezt az útiterv kifejezetten tiltja.

Hájim Ramón izraeli miniszterelnök-helyettes pénteken közölte: Izrael valószínűleg megkezdi az engedély nélkül létesített ciszjordániai zsidó telepek felszámolását. Ramón "valós lépéseket" ígért a telepek ügyében az izraeli rádiónak adott nyilatkozatában. Szavai szerint ezek az amerikai elnök izraeli látogatása alatt és után várhatók. Nem nevezte meg a telepeket, amelyek lebontása a közeljövőben várható, de jelezte, hogy kormánya azokra összpontosít, amelyek kívül esnek az Izrael által épített ciszjordániai biztonsági kerítésen.