A kenyai elnök kész egységkormányt alakítani

Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminisztérium képviselője Kenyában tárgyalt a vezetőkkel a válságos helyzet rendezéséről. Mwai Kibaki kenyai elnök ezután bejelentette: kész nemzeti egységkormányt alakítani. A súlyos zavargások az ellenzék szerint elcsalt választások után törtek ki. A rendőrség közleménye szerint szombatra csendesültek a tüntetések. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet független vizsgálatot és a szavazatok újraszámlálását javasolja. A pápa az etnikai konfliktus veszélyére és az erőszak mielőbbi megszüntetésére figyelmeztetett.
Vágólapra másolva!

A kenyai elnökválasztást követően kirobbant súlyos helyzet békés rendezéséről tárgyalt szombat reggel a kenyai fővárosban, Nairobiban előbb az amerikai külügyminisztérium afrikai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyettese, Jendayi Frazer.

Mwai Kibaki kenyai elnökkel 90 perces megbeszélést folytatott, s ezután az elnök azt mondta: kész nemzeti egységkormányt alakítani. Az elnöki sajtószolgálat vezetője szerint Frazer - aki néhány órával korábban már tárgyalt Raila Odingával, az ellenzék vezetőjével - most újabb találkozót tervez az ellenzéki politikussal.

Odinga egy sajtóértekezleten kijelentette, hogy - egyelőre - nem kapott semmilyen hivatalos ajánlatot a kormánytól. "Álláspontom nem változott. Tárgyalásos rendezést szeretnénk. A kiindulási pont az, hogy Mwai Kibaki törvénytelenül került az elnöki székbe. Államfőként nem is jöhet a tárgyalóasztalhoz" - mondta.

Sean McCormack, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Jendayi Frazer küldetése kiegészíti azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek a békés rendezést szorgalmazzák. Desmond Tutu, Nobel-békedíjas dél-afrikai egyházi vezető korábban megbeszélést folytatott Kibaki elnökkel, valamint az elnökválasztási győzelmét el nem ismerő, csalásokat emlegető Odingával. Mindkét kenyai politikus hangoztatta, hogy nyitott a tárgyalásokra.

A kenyai választási bizottság a múlt vasárnap jelentette be, hogy a december 27-i elnökválasztás győztese Mwai Kibaki hivatalban lévő elnök, aki szoros versenyben győzte le az ellenzék jelöltjét, Raila Odingát. A már az eredmény kihirdetése előtt megkezdődött szórványos összetűzések és zavargások még aznap, a hivatalos eredmény kihirdetése után öltöttek nagyobb méretet. Azóta a tiltakozásokban és rendbontásokban legalább 360 ember vesztette életét, és 250 ezer ember kényszerült lakhelyének elhagyására.

Szombatig összesen 1068 személyt tartóztattak le, közülük 451-et bíróság elé állítottak. Jelenleg még mindig 70-en vannak őrizetben. A bíróság elé állítottak között szándékos gyújtogatással, tiltott gyülekezéssel, lopott tárgyak birtoklásával, erőszakra való felbujtással, valamint fosztogatással és gyilkosságokkal vádlottak vannak.

Szombaton is könnygázzal oszlatott a rendőrség

Normalizálódik a biztonsági helyzet az elnökválasztás nyomán kitört, egy hétig tartó zavargások után - közölte szombaton az ország rendőrfőnöke, Ali Mohamed Hussein tábornok. A rendőrség szombaton a tengerparti Mombasában még könnygázgránátokat lőtt ki, hogy feloszlasson egy tüntetést. A több tucatnyi ember azt kiabálta, hogy Kibakinak távoznia kell a hatalomból.

Mwai Kibaki elnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy csak akkor hajlandó elfogadni a választások megismétlésére vonatkozó ellenzéki követelést, ha ezt a bíróság rendeli el. Ha a legfelsőbb bíróság - törvénytelennek minősítve - megsemmisítené az elnökválasztás eredményét, akkor új választásokat kellene kiírni. Az ellenzék azonban nem hiszi, hogy ezt megtenné az a testület, amelynek tagjai jórészét Kibaki nevezett ki, másrészt a különböző jogi eljárások miatt a folyamat évekig eltarthatna.

Független vizsgálatot javasolt a Human Rights Watch (HRW) nevű, az emberi jogokat védő nemzetközi szervezet a kenyai választások ügyében, mert úgy tartja: ennek hiányában az a veszély fenyeget, hogy a kelet-afrikai országot újabb erőszakhullám önti el. Georgette Gagnon, a szervezet Afrika-részlegének vezetője szerint a szavazatok átlátható újraszámlálására van szükség.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter pénteken az RTL francia rádióban szintén azt hangoztatta, hogy teljes mértékben elcsalták a kenyai elnökválasztást. Bizonyítékot nem nevezett meg, de állította: az amerikaiak és a britek, akik jól ismerik az országot, szintén ezen a véleményen vannak.

A Vatikán szombaton hozta nyilvánosságra XVI. Benedek pápa üzenetét John Njue-nak, a kenyai püspöki konferencia elnökének. A katolikus egyházfő ebben egy kenyai etnikai konfliktus veszélyének mielőbbi elhárítására és az erőszak azonnali leállítására szólított fel. Együttérzését fejezte ki az elmúlt napok zavargásainak áldozataival és a párbeszéd útján való békés rendezést szorgalmazta.