A Scotland Yard nyomoz a Bhutto-gyilkosságban

Vágólapra másolva!
Átvizsgálja Benazír Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető meggyilkolásának helyszínét a brit bűnügyi rendőrség, a Scotland Yard. A merénylettel Musarraf elnök az al-Kaida terrorszervezetet vádolja, míg a megölt politikus tábora azt sejti: a kormány-és a titkosszolgálat áll a Bhutto életét kioltó merénylet mögött.
Vágólapra másolva!

A Scotland Yard szakértői kezdtek nyomozást szombaton Ravalpindiben Benazír Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető meggyilkolásának színhelyén - közölte a helyi rendőrség. A brit bűnügyi rendőrség öt antiterrorista, illetve törvényszéki orvosszakértője pénteken érkezett Iszlámábádba a pakisztáni kormány kérésére. Pervez Musarraf elnök szerint vizsgálatuk véget vethet a Bhutto ellen december 27-én elkövetett öngyilkos merénylet körüli ellentmondásoknak.

A Scotland Yard emberei a merénylet helyszíne mellett azt a területet is átvizsgálják, ahol a terrorakció előtt Benazir Bhutto választási gyűlést tartott. Ugyancsak vizsgálat alá vetik Bhutto asszony gépkocsiját, amelyben halálát lelte.

A körzetet a pakisztáni különleges fegyveres erők kommandói zárták le és az újságírókat sem engedték be oda. Musarraf korábban elégedetlenül nyilatkozott a merénylet utáni helyi nyomozásról, bár hangsúlyozta, hogy sem a kormány, sem pedig a titkosszolgálatok nem próbáltak nyomokat eltűntetni. Az államfőt érezhetően idegesítette az a tény, hogy a közterület-fenntartók nem sokkal a gyilkosság után bőséges vízzel mosták fel a tetthelyet.

Bhutto tábora mindazonáltal úgy véli, hogy értelmetlen a Scotland Yard szakértőinek küldetése. "Musarraf maga megmondta, hogy a Scotland Yard stábja nem kap engedélyt azoknak a kihallgatására, akikre gyanakszunk, tehát már előre körülhatárolta szerepét" - közölte a Pakisztáni Néppárt (PPP) szóvivője. A kormánnyal ellentétben, amely az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal kapcsolatban álló csoportokat vádol a merénylettel, az ellenzék úgy véli, hogy a szálak magas kormány- és titkosszolgálati körökhöz vezetnek.

Hasonlóan nyilatkozott Benazír Bhutto férje a The Washington Post szombati számában. Aszif Ali Zardari az iszlámábádi kormányt tette felelőssé felesége meggyilkolásában, és leszögezte: egy kormány általi vizsgálatot sem Pakisztánban, sem pedig külföldön nem tekintenek hitelesnek. Éppen ezért Zardari felszólította Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat: támogassanak egy, az ENSZ szakértői által végzendő nyomozást az ügyben. A pakisztáni vezetés elutasítja az ENSZ-vizsgálatot és Washington is jelezte, hogy szükségtelennek tartja azt.