Békésen zajlott a grúz választás

Vágólapra másolva!
Szombaton tartották az elnökválasztás első fordulóját Grúziában. Kora délutánig nem jeleztek semmilyen incidenst a szavazások körül, bár számos politikai erő korábban már előre kétségbe vonta az eredményt, választási csalást valószínűsítve.
Vágólapra másolva!

Grúziában helyi idő szerint este 8 órakor (magyar idő szerint este 5-kor) bezártak a szavazóhelyiségek. A kaukázusi köztársaságban előrehozott elnökválasztást tartottak. A voksoláson 3,4 millió szavazópolgár vehetett részt: a központi választási bizottság adatai szerint helyi idő szerint este 5 órakor 46 százalékos volt a részvételi arány.

A választás legnagyobb esélyese Mihail Szaakasvili, a tisztségéért újrainduló korábbi államfő. Az elmúlt napok esélylatolgatásai szerint azonban nem biztos, hogy már az első fordulóban megkapja az újraválasztáshoz szükséges 50 százalékos szavazatarányt. A közvélemény-kutató intézetek eredetileg az urnák lezárásának idejére ígérték az első előrejelzéseket, de az adatok késnek.

Nagyon békésen zajlik a elnökválasztás, egyelőre sehonnan sem jelentettek incidenst, összecsapást - mondta az MTI-nek kora délután, telefonon adott interjújában Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő, aki a voksolásra kiküldött, 26 fős európa tanácsi megfigyelőcsoport vezetőjeként tartózkodik a kaukázusi köztársaságban. Ugyanakkor hozzátette: van számos apróság, amelyet persze lehet bírálni, s ahol lehetne javítani a választások lebonyolítását.

Eörsi elmondta: nem igaz, hogy Magyarországon lennének a legmegosztottabbak a politikai erők, Grúziában sokkal nagyobb ez a megosztottság. Nincs semmilyen bizalom senkiben, számos politikai erő előre kétségbe vonta az eredményt, s vasárnapra tüntetést hirdetett.

Ami az első eredmények nyilvánosságra hozatalát illeti, Eörsi - aki az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a liberális frakció vezetője - úgy vélte: e téren mindenki óvatos, hiszen a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha közzétennének valamilyen adatsort, s azt utána módosítani kellene. "Abban már senki sem hinne" - tette hozzá a magyar politikus a közhangulatot jellemezve.