Szomáliában elraboltak két líbiai diplomatát

Vágólapra másolva!
Fegyveresek ragadtak el két líbiai diplomatát autójukkal együtt egy szomáliai piacról. A sofőr szerint az emberrablók tudták, kik utaznak a kocsiban. A két férfit néhány órával később szabadon bocsátották elrablóik.
Vágólapra másolva!

Elraboltak két líbiai diplomatát szombaton a szomáliai főváros, Mogadishu egyik piacáról - közölte a diplomaták sofőrje. Elmondása szerint tíz ember kerítette be őket, pisztolyokkal a kezükben. Elragadták a két diplomatát, valamint autójukat. A gépkocsivezető azt állította, percekkel a rablás előtt két személy arról érdeklődött nála, hogy kik az utasai.

A diplomaták vásároltak a főváros legnagyobb piacán, amely az átmenti kormány és az azt támogató etiópiai hadsereg ellen harcoló felkelők egyik bázisának számít. Líbiai szomáliai nagykövetségén nem kívánták kommentálni a történteket. Szomáliában mindennaposak az emberrablások, a túszejtők általában jól bánnak foglyaikkal, mert váltságdíj reményében az akciót egyfajta pénzügyi befektetésnek tekintik. A két diplomatát, a nagykövetség ügyvivőjét és egy beosztottat néhány óra elteltével szabadon engedték elrablóik.

Tavaly, azóta, hogy a kormány, valamint az etióp hadsereg elűzte Mogadishuból a iszlám szélsőségeseket, az emberrablásoknál is sokkal gyakoribbakká váltak a gyilkosságok és támadások. Ebben a helyzetben egyfajta iraki mintájú felkelés bontakozott ki, amelyben a lázadók kormányzati célpontokat támadnak, míg az azt követő kormányzati megtorlás során egész felkelőbarát környékeket árasztanak el tüzérségi- és harckocsi tűzzel.

Az ENSZ adatai szerint a harcok miatt egy év alatt mintegy 6500 ember halt meg és egymillió vált hajléktalanná Szomáliában, közülük 600 ezer Mogadishuban.