Eljöhet az igazság pillanata Clintonnak

Vágólapra másolva!
Majdnem sírva fakadt, de előbb még parancsoló üzemmódba váltott Hillary Clinton, hogy kiköszörülje a múlt heti iowai csorbát. Az afroamerikai Barack Obama már így is történelmet írt, de most újabb lökést kaphat, míg a republikánusoknál a nagy visszatérő, John McCain számára jelenthet mentőövet a keddi nap. A New Hampshire-i szavazással folytatódik az izgalmas fordulatokban bővelkedő amerikai előválasztás.
Vágólapra másolva!

Tom Harkin szenátor nevének hallatán legfeljebb az amerikai belpolitika iránt elvakultan érdeklődők kapják fel a fejüket. Most újabban ismét példálóznak vele, 1992-ben ugyanis ő nyerte az előválasztások nyitányát, az iowai jelölőgyűlést a demokrata oldalon, míg a negyedik helyen Arkansas állam ambiciózus kormányzója, egy bizonyos Bill Clinton végzett. Ilyen szereplés után az utóbbinak talán kevesen adtak esélyt a végső győzelemre, de persze végül ő nyerte a demokraták közti versengést és elfoglalta a Fehér Házat is.

Az egykori elnök felesége, a demokrata oldalon sokáig abszolút esélyesként számon tartott Hillary Clinton számára sovány vigaszt jelenthet a 16 évvel ezelőtti példa. A BBC elemzője szerint legalábbis most annyira szoros a verseny az elnökjelöltség megszerzéséért, hogy az iowai eredmény nagyobb jelentőséggel bír a szokásosnál. A győztesekkel többet foglalkoznak a tévéhíradók, fotójuk az újságok és magazinok címoldalára kerül, és ez komoly előnyt jelenthet számukra.

Lendületben Obama

A legutóbbi felmérések szerint a múlt csütörtökön Iowában megszerzett első hely valóban lendületet adott Barack Obamának, az első olyan afroamerikai politikusnak, akinek komoly esélye van az elnökségre. A CNN/WMUR közvélemény-kutatása szerint az illinoisi szenátor 39 százalékon áll New Hampshire-ben, míg Hillary Clinton csak 29 százalékon. A USA Today és a Gallup felmérése még ennél is nagyobb, 13 százalékpontos előnyt mért Obama javára. A harmadik helyre a legtöbb kutatás John Edwards-t teszi.

Az egyébként sem puhányságáról ismert egykori First Lady most bekeményített. Vasárnap reggel egy telefonos konferenciabeszélgetésen egyértelművé tette, hogy ő szabja meg a kampánya irányát, és tanácsok kérése helyett inkább utasításokat adott - számolt be a The Washington Post. A Clinton-stáb taktikájának lényege, hogy hiteltelenítse a fő rivális Barack Obamát. Eddig azzal támadták, hogy tapasztalatlan, most azonban kampányüzenetének lényegét - változás, megtisztulás a politikában - próbálják kikezdeni.

Taktikázó Clinton

Ha nem tudod megakadályozni, állj az élére - ezt a hasonló helyzetekben már jól bevált megoldást alkalmazza Hillary Clinton is. Miután Iowa egyértelművé tette, hogy a választók vevők a reményről és a változásról szóló üzenetekre, a New York-i szenátor megpróbálja elhitetni, hogy ennek megvalósítására ő jóval alkalmasabb, mint Barack Obama. Stábjával együtt arról szeretnék meggyőzni a választókat, hogy amit Obama ígér, az valójában csak üres duma, míg Clinton egyenlő a cselekvéssel.

Forrás: EPA
A változás szóra egyre többen harapnak rá

Megmutatta érzelmes oldalát is az egykori First Lady. Egy kávézóban arról beszélt - a beszámolók szerint könnyeivel küszködve -, hogy ez a választás személyesen is nagyon fontos számára, nemcsak politikai szempontból. Alább megnézheti videón az ominózus vallomást:

Abban megosztottak az elemzők, hogy New Hampshire mennyire döntő jelentőségű Hillary Clinton számára. Még a BBC tudósítóinak véleménye sem feltétlenül egyezik: akad köztük, aki szerint az egykori First Lady már a politikai túléléséért küzd, más szerint azonban egy New Hampshire-i vereség sem jelentené azt, hogy vége a kampányának. Túl sok pénzük van és túl nagy szervezetet építettek ki ahhoz, hogy ilyen hamar feladják - érvelt az egyik tudósító.

Nosztalgiázó McCain

Republikánus oldalon kevésbé drámai helyzetet eredményezett az iowai jelölőgyűlés. Az ottani nyertes, Mike Huckabee nem számíthat hasonlóan fényes eredményre. Az evangéliumi keresztény bázis, amely győzelemre segítette az egykori baptista lelkészt, közel sem olyan erős New Hampshire-ben, mint Iowában, így a felmérések sem őt mutatják esélyesnek. A USA Today és a Gallup közös közvélemény-kutatása szerint John McCain nézhet a legoptimistábban a keddi szavazás elé. A hétvégén készített felmérés alapján 34 százalékon áll, őt követi Mitt Romney 30 százalékkal, míg Huckabee csak 13 százalékos támogatottságra számíthat.

McCain némi nosztalgiával kampányolhatott ebben a kicsi, északi államban. A 2000-es előválasztásokon 18 százalékpontot vert rá George Bushra, aki persze a későbbi szavazásokon - mint azt már tudjuk - megfordította az állást. A vietnami veterán most nehezebb helyzetben van, mint akkor volt. Kampányszervezete a nyáron összeomlott, a reméltnél jóval kevesebb adományt tudott összeszedni, elhagyta több vezető tanácsadója, és így sokan már a "futottak még" kategóriába sorolták. Azóta sikerült talpra állnia, de ha New Hampshire-ben nem szerepel jól, és így nem kap lendületet, akkor valószínűleg befellegzett számára.

Forrás: EPA
Gyengélkedés után tért vissza a porondra McCain

Úgy tűnik azonban, hogy tanult nyolc évvel ezelőtti hibáiból. Hirdetései jóval csípősebb hangvételűek és már nem ódzkodik attól, hogy támadja ellenfeleit - még ha viccekbe csomagolja is a kritikát - mint 2000-ben - jegyzi meg a The New York Times. Nyolc éve Dél-Karolinában szó nélkül hagyta a Bush-csapat ellene irányuló negatív kampányát, de most ő maga is külön hirdetéseket szánt egyik riválisának, Mitt Romney-nak, amelyekben arra világít rá, hogy az egykori Massachusetts állambeli kormányzó váltogatta álláspontját egyes ügyekben.

Független szavazók is beleszólnak

Romney számára is döntő jelentőségű lehet a New Hampshire-i szavazás az Iowában meglepetésre elszenvedett vereség után. McCain feltámadásáig ő vezetett a helyi felmérésekben, és ugyan stábja hangsúlyozza, hogy egy újabb vereség nem jelenti kampányának végét, független elemzők erről egyáltalán nincsenek meggyőződve. A McCain-Romney párharc viszont valóban nincs lefutva a felmérésekben mutatott erőviszonyok ellenére sem. Az eredménybe ugyanis beleszólnak még a független - tehát sem demokrataként, sem republikánusként nyilvántartott - szavazók is, akik egyaránt voksolhatnak mindkét párt aspiránsaira. Nyolc évvel ezelőtt sok ilyen választó támogatta McCaint, most azonban a BBC szerint többségük a demokrata előválasztáson vesz részt.

A New Hampshire-i szavazás után a következő állomás Michigan, majd több déli állam következik. Fontos dátum lesz február 5-e, amelyet az amerikai sajtó mega-, illetve gigakeddnek nevezett el, aznap ugyanis közel két tucat államban rendeznek előválasztásokat, köztük Kaliforniában és New Yorkban. Akad olyan induló - nevezetesen Rudy Giuliani republikánus aspiráns -, aki nem is törődik az első előválasztásokkal, hanem kifejezetten a nagyobb államokra gyúr. Kérdés, hogy kifizetődő lesz-e ez a stratégia, az azonban biztos, hogy izgalmas hetek következnek az amerikai politikában New Hampshire után is. Ahogy a The New York Times cikkírója fogalmazott, egy komplex és pörgő tempójú túlélőshow veszi kezdetét.