Háborús bűnösök rejtése miatt vizsgálódnak Boszniában

Vágólapra másolva!
A boszniai ügyészség vizsgálatot folytat 42 boszniai szerb ellen, akik gyaníthatóan háborús bűnökkel vádolt személyeknek segítettek elrejtőzni a hatóságok elől. A bújtatottak között volt Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető.
Vágólapra másolva!

"A vizsgálatot nemrég kezdtük, de máris elegendő információnk van a szökésben lévő vádlottakat segítő hálózat működéséről" - mondta az ügyészségi hivatal egyik illetékese a Nezavisne Novine napilapnak. A gyanúsítottak között van Ljuban Ecim volt hírszerzési ügynök is, aki feltehetően a Karadzicot és más, háborús bűnökkel vádolt személyeket rejtegető hálózat egyik fő szervezője. Ecimet néhány hete vették őrizetbe Belgrádban kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt.

Az ügyészségi vizsgálat Mirko Sarovic volt boszniai szerb elnököt, Momcilo Mandic volt boszniai igazságügyi minisztert és Tomislav Kovac volt boszniai belügyminisztert is érinti. Ügyészségi források szerint vizsgálat folyik a Karadzic-család tagjai, illetve három további háborús bűnökkel vádolt szökevény, Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezető, Ratko Mladic boszniai szerb tábornok és Stojan Zupljanin, a boszniai szerb
rendőrség volt parancsnokának rokonai ellen is.

Karadzic és Mladic azóta bujkál, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszék 1995-ben vádat emelt ellenük.