Késsel támadtak a Maldív-szigetek elnökére

Vágólapra másolva!
Egyik híve mentette meg a Maldív-szigetek köztársasági elnökének az életét, amikor konyhakéssel támadt rá egy fiatalember. Az elnök szóvivője szerint az államfő politikai riválisai felelősek a merényletkísérletért.
Vágólapra másolva!

Késsel támadt a Maldív-szigetek államfőjére kedden egy fiatalember, de Maumun Abdul Gajum köztársasági elnök sértetlenül élte túl az esetet - közölte szóvivője, egyértelműen merényletkísérletnek minősítve az incidenst.

Az elnök egy megújuló energiát hasznosító létesítmény avatásán vett részt az ország távoli északi részén, és épp a híveivel rázott kezet, amikor egy fiatalember lépett előre, és megpróbálta leszúrni őt egy konyhakéssel - mondta el Mohamed Sharif elnöki szóvivő. Egy fiú mentette meg az életét, aki közéjük lépett, és súlyosan megsebesült a kezén - tette hozzá a szóvivő.

Az indiai-óceáni szigetország hatóságai őrizetbe vették az első közlések szerint szélsőséges iszlám nézeteket követő támadót. Az elnöki szóvivő ennek ellenére Gajum politikai riválisait tette felelőssé a merényletkísérletért. Mint mondta, nem lát összefüggést a mostani eset és a között a tavaly szeptemberi merénylet között, amelyben 12 külföldi turista sebesült meg a főváros, Malé egyik üdülőközpontjában, s amely a terrorizmus rémképét keltette fel a turistaforgalmából élő országban.

Gajum három évtizede áll az Indiától délnyugatra elterülő, 1200 - többségében lakatlan - szigetből álló ország élén, s ezzel Ázsia legrégebben hatalmon lévő vezetője. Idén azonban helyt kell állnia az ország első többpárti választásán, és most kampányt folytat saját újraválasztásáért. Politikai ellenfelei ugyanakkor a néhai szultánok módjára uralkodó diktátornak nevezik őt, s azt hangoztatják, hogy ideje átadnia a vezetést a leginkább luxus mézesheteket kínáló programjairól és világszínvonalú búvárklubjairól ismert országban.