Pokolgép ölt meg egy minisztert Srí Lankán

2008.01.08. 7:45

A katonaság szerint a Srí Lankai-i nemzetépítési miniszterrel akartak végezni, amikor robbantottak a fővárosba vezető út mentén. A politikus belehalt sérüléseibe.

Út menti pokolgép robbant kedden Srí Lankán a colombói kormány egy miniszterét szállító gépkocsioszlop közelében.  D.M. Dasszanajake nemzetépítési miniszter megsebesült, s kórházba szállítása után nem sokkal életét vesztette.

A tájékoztatás szerint a Srí Lanka-i nemzetközi repülőtérről a fővárosba vezető út mentén, Colombótól 20 kilométernyire északra következett be a robbanás. A detonációban a legfrissebb jelentések szerint a politikus kíséretének további tíz tagja is megsebesült.
   
A dél-ázsiai szigetország hadserege korábban arról számolt be, hogy egyik sérült állapota sem súlyos. A katonaság közlése szerint a miniszter volt a merénylet célpontja.

Az elmúlt hónapokban fegyveres támadások egész sorozatát hajtották végre a Srí Lanka-i kormányzati tisztségviselők és a hadsereg ellen. A keddi merényletet pedig alig egy héttel azután követték el, hogy a colombói kormány bejelentette: felmondja a lázadók szervezetével, a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseivel (LTTE) 2002 februárjában kötött, de az elmúlt két év fegyveres összecsapásai nyomán értelmetlenné vált tűzszünetet. A kormány vezető tisztségviselői egyúttal kilátásba helyezték, hogy felszámolják az LTTE által a szigetország északi részén működtetett de facto államot.
   
A hadsereg mint mindig, most is egyértelműen a tamil tigriseket vádolta az újabb merénylet elkövetésével, a lázadók ugyanakkor rendre tagadják, hogy közük lenne az ilyen támadásokhoz. A robbantás első hírére a colombói tőzsde 2,54 százalékpontos eséssel reagált - még abban a tudatban, hogy a miniszter csak megsebesült.
   
A hadsereg saját állítása szerint közel száz tamil lázadót ölt meg a norvég közvetítéssel létrejött tűzszünet múlt szerdai felmondása óta. A harcok újabb fellángolása romba döntötte a nemzetközi közösség reményeit, hogy a Srí Lanka-i felek a közeli jövőben újrakezdhetik béketárgyalásaikat a két és fél évtizede tartó polgárháború lezárására.
   
A kormány idegenforgalmi minisztere ennek ellenére, alig néhány perccel a keddi terrorcselekmény előtt még azt erősítgette egy sajtótájékoztatón, hogy Srí Lanka az északon folyó harcok ellenére biztonságos turisztikai célpontnak tekinthető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK