Újranyitották egy legendás gépeltérítés aktáját

2008.01.12. 8:00

"Van egy bomba az aktatáskámban. Leülne mellém?" - ezzel a  két rövid mondattal kezdődött a múlt század egyik leghíresebb gépeltérítése az Egyesült Államokban. A D. B. Cooperként emlegetett elkövetőnek nyoma veszett, mindössze egy elsárgult fantomkép árulkodik róla. Az FBI egyik ambiciózus ügynöke azonban nem hagyta annyiban, és újra megnyitotta az 1971-es aktákat.

1971. november 24-én este egy magát Dan Coopernek nevező férfi a portlandi repülőtéren felszállt a Northwest Orient 305-ös Seattle felé tartó menetrendszerinti járatára. A jólszituált negyvenes férfi vett egy bourbont szódával, majd kifinomult stílusban odahívta az egyik stewardesst. Átadta a kartonpapírra írt fenyegetést, és egy másikon közölte követeléseit. "200 ezer dollárt akarok délután öt órára, készpénzben. Az összeget tegyék hátizsákba. Ezenkívül kérek két első- és két hátsó ejtőernyőt. Ha leszálltunk Seattleben, tankolják tele a gépet. Semmi gyanús mozgás, különben teszem a dolgom!" - írta a férfi.

A nagy erejű rendőrségi készültség ellenére a gépet megtankolták és átadták Coopernek a 200 ezer dolláros (1971-es árfolyam szerint 12 millió forint) váltságdíjat, aki elengedte a gépen tartózkodó 36 utast. A fedélzeten maradt személyzetnek mindössze annyit mondott, vegyék az irányt Mexico City felé. A felszállást követő néhány percben azonban végleg eltűnt a gépről, csak a raktér nyitott hátsó ajtaja maradt utána. Az FBI szerint az ejtőernyők segítségével 3 ezer méteres magasságból ugrott ki. Azóta sem találják, és ezzel beírta magát a legendák könyvébe.

Még mindig szabadlábon

Soha többé nem akadt fent sem az FBI, sem a helyi hatóságok rostáján, pedig 1971-ben országos hajtóvadászat indult ellene. Annak ellenére, hogy szövetségi körözést adtak ki a váltságdíjként átadott bankjegyek azonosítószámaira, a pénz sosem bukkant fel az Egyesült Államokban. Az egyetlen értékelhető nyom Washington államban, a Columbia folyó partján került elő 1980-ban. A nyolcéves Brian Ingram túrázás közben egy 20 dolláros bankjegyet talált a töltésen. A helyszínelő nyomozók akkor a váltságdíjból származó 5,800 dollárra, egy kinyílt ejtőernyőre, egy pénzeszsákra és Cooper állítólagos nyakkendőjére bukkantak.

Forrás: [origo]
A híres Boeing 727-es

Larry Carr, a seatllei FBI iroda egyik ügynöke ismét elővette az 1971-es D. B. Cooper ügy elsárgult aktáit. "Kölyök koromban rengeteget olvastam a Cooper-ügyről, most pedig készen állok rá, hogy pontot tegyek a végére" - mondta a nyomozó, aki teljesen más oldalról közelítené meg az ügyet, és új nyomozati eljárások segítségét használná a legendás bűnöző felkutatásában. "Tisztában vagyok azzal, hogy az ügy már régen elavult, de akkor sem hagy nyugodni az eset" - magyarázta Carr a The Independent munkatársának.

"Nem nyugszom, amíg Cooper teste elő nem kerül!" - állítja Carr ügynök. Az FBI 1980-ban bizonyítékok hiányában lezárta a nyomozást. A szövetségi szakértők szerint D. B. Cooper sosem ért földet, és valószínűleg már az ugrás során meghalhatott. "Korábban úgy gondoltuk, Cooper kiváló ejtőernyős tapasztalatokkal rendelkezhetett. Az elmúlt években azonban rájöttünk, hogy ez nem feltétlenül igaz. Az akkori időjárási körülmények között egy ilyen ugrás mindenképp halálos lehetett, és megfelelő felszerelés híján Cooper valószínűleg el sem jutott addig, hogy az ejtőernyőjét kioldja." - mondta Carr nyomozó, aki - mint a The New York Timesnak elmondta - mindaddig folytatja a nyomozást, míg egyértelmű bizonyítékokra nem bukkan.

A legújabb törvényszéki módszerek segítségével

Larry Carr bízik benne, hogy az előkerült bankjegyek vizsgálata - a legújabb törvényszéki módszerek segítségével - eredményre vezet. A nyomozó elmondta, hogy elsősorban az 1980-ban felfedezett helyszínre összpontosítanak, hátha rábukkannak a rég keresett holttestre. Carr szerint az esetleges előkerülő emberi maradványok és a bankjegyeken található minták összehasonlításával nagyon hamar lezárhatnák az ügyet - írja a The New York Times. Az FBI nyomozója bízik az állampolgári bejelentésekben is, mint mondja, szívesen vesznek minden gyanús, idős nagybácsiról szóló történetet.

Gépeltérítőből népmesehős

A D. B. Cooper-láz nem múlt el az elmúlt 36 évben. A The Independent szerint az amerikaiak többsége modern Robin Hoodként tekint a gépeltérítőre, aki a kicsikart váltságdíj felmarkolását követően végleg eltűnt az ismeretlenség homályában.

Azóta filmek, könyvek és tévéműsorok százai dolgozták fel a népszerű történetet. A Lifetime tévécsatorna "Megoldatlan rejtélyek" (Unsolved Mysteries) című műsora a modern amerikai történelem legizgalmasabb bűnesetének nevezte a Northwest Orient 305-ös járatának eltérítését. A tengerentúlon népszerű énekes, dalszövegíró Chuck Brodsky pedig "D. B. Cooper balladája" (The Ballad of D. B. Cooper) címmel zenésítette meg az ismert történetet.

D. B. Cooper alakja legutóbb, a hazánkban is népszerű Szökés (Prison Break) című tévésorozatban tűnt fel. Az első évadban szereplő Charles Westmorelandről kiderül, hogy ő a híres gépeltérítő. A sorozat forgatókönyvírói azonban némileg módosítottak az eredeti történeten, a filmben feltűnő Cooper ugyanis 200 ezer helyett 5 millió dollárt (300 millió forint) zsákmányolt.

Önjelölt hasonmások

Az eltelt évtizedekben számtalan személyt hoztak kapcsolatba D. B. Cooperrel - írja a The Independent. Az FBI szerint ezek közül mindössze három eset érdemel figyelmet.

Forrás: FBI
Akik szóba jöttek Cooperként: McCoy, Christiansen és Weber

Alig egy hónappal a gépeltérítést követően, egy vietnami veterán, Richard McCoy kísértetiesen hasonló gépeltérítést hajtott végre Utah államban. A férfi 500 ezer dollárt (1971-es árfolyam szerint 30 millió forint) zsákmányolt, és sikeres ugrást hajtott végre ejtőernyőjével. McCoyt azonban elkapta az FBI, és nem sokkal bebörtönzését követően, egy szökési kísérlet során, 1974-ben börtönőrök lelőtték. A nyomozást vezető ügynök, Russell Calame mind a mai napig úgy hiszi, ő kapta el az igazi D. B. Coopert. "Nyitott vagyok mindenre. Ha kell, szívesen segítek, de nem hinném, hogy bármi is megcáfolná az én elképzelésem" - mondta a volt ügynök, akit az újraindított nyomozás kapcsán együttműködésre kért fel az FBI.

"Mielőtt meghalok, ki akarom deríteni, valóban a bátyám volt-e D. B. Cooper" - mondta Lyle Christiansen. A férfi 2003-ban több levélben is megírta az FBI-nak, hogy szerinte minden kétséget kizáróan a bátyja, Kenneth térítette el a Boeing 727-est. Testvére ugyanis korábban tengerészgyalogosként szolgált, majd pedig a Northwest légitársaság pénztárosaként dolgozott. Az szövetségiek így sem vették komolyan Christiansen leveleit, aki egy New York-i nyomozóiroda segítségével felvette a kapcsolatot Nora Ephron forgatókönyvíróval. A férfi olyan film elkészítését szeretné, amely egyértelműen bizonyítja, hogy bátyja volt Cooper - írja a The New York Times.

Carr szerint az életrajzi hasonlóságok ellenére sem McCoy, sem Christensen nem illik bele D. B. Cooper profiljába, ugyanis egyikőjük sem hasonlít az 1971-ben elkészített fantomképen szereplő férfire.

"Én tettem!" - mondta 2001-ben halálos ágyán Duane Weber. A hozzátartozók szerint a férfi állítólag bevallotta, hogy ő követte el a bűntényt. Az FBI orvos szakértői ezért összevetették a férfi és az 1980-ban a nyakkendőn, illetve a bankjegyeken talált DNS mintákat. A negatív eredmény azonban kizárta Weber bűnösségét is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK