Dühös szardíniaiak fogadták Nápoly szemetét

Vágólapra másolva!
Tiltakozással fogadták Szardínián egy szemetet szállító hajó érkezését Nápolyból. Bár Romano Prodi kormányfő megkérte a tartományokat, hogy fogadják be a nápolyiak hulladékát, a többség elutasítóan reagált.
Vágólapra másolva!

Tiltakozó akciókkal fogadták a helyi fiatalok egy szeméttel megrakott hajó érkezését Nápolyból Szardínia szigetére. Az 500 tonna szemetet szállító hajó Szardínia régió székhelyének, Cagliarinak a kikötőjébe futott be csütörtökön, ahol este mintegy száz tiltakozó gyűlt össze, és petárdákkal, kövekkel dobálta meg a rendőröket.

Az összetűzésben a Forza Italia olasz ellenzéki párt egyik parlamenti képviselője könnyebben megsebesült. A demonstrálók közül 45 embert előállítottak.

Szardínia regionális kormányzata korábban bejelentette, hogy hajlandó a Nápolyban több hete elszállításra váró és komoly válságot okozó hulladék egy részét befogadni és feldolgozni. Romano Prodi valamennyi olasz régiót felkérte, hogy járuljanak hozzá a Nápolyban és környékén felhalmozódott szemét eltüntetéséhez.

Több régió azonban, például Lombardia, Friuli Venezia Giulia, Veneto, Marche, Liguria és Dél-Tirol vonakodik attól, hogy a Campaniában felgyülemlett hulladékot a saját szemétlerakóiban elhelyezze vagy megsemmisítse. A hatóságok ezekben a régiókban arra hivatkoznak, hogy a létesítményeik már így is túlterheltek, és nem tudják még a nápolyi hulladék kezelését is vállalni.

Közben Nápolyban a hadsereg megkezdte a szeméthalmok elszállítását az utcákról. A hatóságok újra meg akarják nyitni a Nápoly Pianura külvárosában található szeméttelepet, amelyet 11 éve egészségügyi okok miatt zártak be.

A nápolyi ügyészségen vizsgálat indult annak felderítésére, hogy milyen összefüggés van a nagyváros térségében tapasztalható tumoros megbetegedések számának emelkedése, illetve a környéken működő illegális szemétlerakók között, ahova esetleg radioaktív és egyéb mérgező anyagok is kerülhettek.