Meghalt Sir Edmund Hillary hegymászó és utazó, aki egy nepáli serpával, Tenzing Norgayjel együtt elsőként jutott fel a Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára. Hazájában, Új-Zélandon és az általa sokat segített Nepálban is nagy tisztelettel emlékeznek meg a 88 éves korában elhunyt utazóról.

Az új-zálandi Edmund Hillary 1953-ban egy nepáli hegyi vezető, Tenzing Norgay serpával együtt elsőként mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát. A Hillaryt 88 évesen érte a halál.

"Sir Ed átlagos új-zélandinak mondta magát, átlagos képességekkel. Valójában kimagasló személyiség volt. Hősies személyiség, aki nem csak a Mount Everestet győzte le, de egész életét eltökéltség, szerénység és nemeslelkűség jellemezte" - méltatta Helen Clark, a szigetország miniszterelnöke.

Az utazó életének jelentős részét szentelte a nepáli hegyekben lakók életének jobbításának. Az általa alapított jótékonysági szervezet segített kórházak, hidak és iskolák építésében. 2003-ban Nepál tiszteletbeli állampolgárságot adományozott neki. Az ázsiai országban is megemlékeznek Sir Edmundról.

Ő volt az első ember, aki egyaránt megjárta az Északi- és a Déli-sarkot, valamint a világ legmagasabb helycsúcsát.

Edmund Hillary 1919-ben született Aucklandben, tinédzserként kezdett hegyet mászni, és hamar hírnevet is szerzett magának. Amikor 1953-ban Sir John Hunt expedíciójának részeként elindult megmászni a Mount Everestet, előtte már hét hasonló kísérlet végződött kudarccal. Végül ebből a csoportból is csak Hillary és kísérője (serpája), Tenzing Norgay bírta végig.

1953 május 29-én, helyi idő szerint 11:30-kor, másodszori próbálkozásra sikerült feljutniuk a csúcsra. Az oxigénhiány miatt végül 15 percig maradtak, dde így is beírták a nevüket a történelembe.