Gyilkossá vált amerikai veteránokról ír a New York Times

Vágólapra másolva!
Több mint 120 olyan esetet gyűjtött össze a The New York Times, amikor az iraki vagy afganisztáni háborút megjárt amerikai katonák követtek el gyilkosságot. A lap szerint drámaian megnőtt a háborús stressz hatására elkövetett emberölések száma.
Vágólapra másolva!

A The New York Times összesítése szerint legalább 121 iraki, illetve az afganisztáni háborúban részt vett amerikai katona ölt embert, vagy vált egy gyilkossági ügy vádlottjává. A lap összeállította azoknak az eseteknek a listáját, amikor a harcból hazatérő veteránok oltottak ki emberéletet, amelyben közrejátszott ebben a harci stressz, valamint az elszenvedett traumák, illetve az alkoholproblémák és családi viszályok is. A tragédiák idején a katonák többsége még a hadseregben szolgált.

Az áldozatok egyharmada az iraki, vagy afganisztáni hadszínteret megjárt katonák családtagjai voltak, házastársuk, barátnőjük, vagy gyermekük. Mint például az a kétéves texasi kislány, akit húszéves édesapja a falhoz csapott. A férfi felgyógyulni tért haza, miután megsérült egy az iraki Falluja közelében történt bombarobbanásban. Több esetben a veteránok katonatársukat, vagy idegeneket öltek meg. Tizenhárman tettük után öngyilkosságot követtek el, kettejüket viszont a rendőrök lőtték le.

Ezzel Afganisztán 2001. évi megszállása óta 89 százalékkal nőtt azoknak az élet elleni bűncselekményeknek a száma az Egyesült Államokban, amelyeket szolgálatot teljesítő katonák, vagy veteránok követtek el. A New York Times szerint sem a Pentagon, sem az igazságügyi tárca nem követi nyomon ezeket a bűncselekményeket, nem hadbíróságok, hanem az adott állam bírósága folytatja le az eljárást. A lap az felkutatott esetek listáját eljuttatta a Pentagonhoz, de a szervezet nem volt hajlandó erre reagálni.