Amerikai követségi autót robbantottak fel Bejrútban

Vágólapra másolva!
Felrobbantották az amerikai nagykövetség egyik gépkocsiját Bejrútban. A merényletben négyen haltak meg, valamennyien helyi lakosok, a követségi autóban ülők nem, illetve csak könnyebben sérültek meg. A pokolgépet egy parkoló autóba rejtették, és akkor hozták működésbe, amikor a követségi jármű, és egy másik autó elhaladt.
Vágólapra másolva!

Pokolgépes támadás érte kedden Bejrúttól északra az amerikai nagykövetség egyik gépkocsiját. A robbanásban amerikai közlés szerint "négy bejrúti lakos" életét vesztette. A követségi autó libanoni sofőrje könnyebbenmegsebesült, egyetlen utasa pedig - egy nem amerikai állampolgár követségi alkalmazott - sértetlen maradt - jelentette be Sean McCormack, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője. "Az autóban akkor (a robbanás idején) nem tartózkodott amerikai diplomata vagy állampolgár" - tette hozzá. McCormack a CNN-nek nem erősítette meg, hogy az amerikai követségi autó volt a célpont, vagy esetleg egy az útszélen elhelyezett robbanószerkezet lépett működésbe, amelyet másnak szántak.

Korábban egy neve elhallgatását kérő libanoni biztonsági tiszt arról számolt be, hogy a merénylet a követségi autó ellen irányult. A pokolgépet a főleg keresztények lakta Dora-Karantina agglomerációs település egyik utcáján, egy parkoló gépkocsiban rejtették el, és akkor hozták működésbe, amikor a követségi gépkocsi, és egy másik személyautó elhaladt ott, a robbanás főleg a nem amerikai autót érte, a benne ülők haltak meg. Az utcaszakaszt övező házak homlokzata megrongálódott, részben leomlott.

A CNN megemlíti, hogy több hasonló támadás is történt az elmúlt időszakban a fővárosban. Ezek közül a legjelentősebb egy magas rangú tábornok, Francois al-Haddzs elleni merénylet volt december közepén. A tábornok a hadsereg hadműveleti vezetője volt, és jó eséllyel pályázott a vezérkari főnöki székre, melynek jelenlegi tulajdonosa, Michel Szulejman az elnöki poszt várományosa. Libanonnak november óta nincs elnöke.