Papoknak és apácáknak beöltözve, hangos zenével akarják megzavarni baloldali diákcsoportok a pápa csütörtöki látogatását egy római egyetemen. A tanulók mellett hatvan professzor is ellenzi, hogy meghívták a katolikus egyházfőt, mert szerintük az oktatási intézménynek világinak kell maradnia.

A La Sapienza római egyetem tanárai és diákjai tiltakozó megmozdulásokat terveznek XVI. Benedek pápa csütörtöki látogatása ellen. A rektornak címzett nyílt levelben több mint hatvan professzor hívta fel a figyelmet az egyetem világi jellegére, és bírálta, hogy az intézmény meghívta a katolikus egyházfőt az akadémiai év megnyitójára. 
   
Demonstrációkra készülnek baloldali diákcsoportok, amelyek tagjai szintén úgy gondolják, hogy az egyetemnek világinak és a Vatikántól függetlennek kell maradnia. A diákok azt tervezik, hogy csütörtökön papoknak, illetve apácáknak öltöznek be, és hangos zenével zavarják meg a pápai látogatást.
   
A Vatikáni Rádió kedden kritizálta a neves tudományegyetem tanárainak és diákjainak elutasító hozzáállását. Az egyetemen oktató Bruno Dalla Piccola genetikus a rádiónak adott nyilatkozatában "botrányosnak" nevezte a kollégái által aláírt nyílt levelet, amely véleménye szerint "szégyent hoz" az intézményre.
   
XVI. Benedek a halálbüntetés eltörlése mellett fog röviden érvelni az egyetemi évnyitón. Renato Guarini rektor azt mondta, hogy a béke követeként fogadják majd az egyházfőt az egyetemen, amelyet VIII. Bonifác pápa alapított 1303-ban.